Prof. Dorel Săndesc: Care este realitatea de la ATI

Prof. Dorel Săndesc: Care este realitatea de la ATI
| Foto: profimedia

În România lucrează aproape 1.700 de medici de ATI, inegal repartizaţi. În spitalele publice avem în jur de 1800 de paturi de ATI dotate, funcţionale, dar nu toate aceste paturi pot fi oferite pacienţilor Covid.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Profesorul Dorel Săndesc este Preşedintele Comisiei de ATI din Ministerul Sănătăţii. El spune că în spitalele publice avem în jur de 1800 de paturi de ATI dotate, funcţionale. Diferenţa dintre acest număr şi cei 248 de pacienţi infectaţi internaţi acum la ATI în stare gravă doar pare liniştitoare, explică el.

În realitate, nu toate aceste paturi pot fi oferite pacienţilor Covid. Sunt pacienţi cu urgenţe majore, pentru care programarea iese din discuţie şi care pot apărea oricând. Profesorul Săndesc spune că în Comisia de ATI din Ministerul Sănătăţii a evaluat foarte bine situaţia şi deja vin spre spitale alte 600 de ventilatoare, 600 de monitoare şi încă 400 de paturi de ATI, arată Mediafax.

Dacă la capitolul infrastructură afli că stăm echilibrat, alta e situaţia legată de specialiştii în ATI. Avem numai 1672, spune Preşedintele Colegiului Naţional al Medicilor, repartizaţi mai mult în marile centre medicale. Aceasta este de fapt marea provocare a sistemului medical de acum, iar detaşarea specialiştilor în zone deficitare înseamnă dezechilibre în locurile de unde pleacă.

„La ATI nu există niciun caz programat, toate sunt mari urgenţe, pacienţi în suferinţă majoră, aflaţi în pericol de moarte şi care trebuie internaţi atunci când necazul vine, iar aceste necazuri din păcate nu au luat pauză pe perioada epidemiei”, spune dr. Dorel Săndesc, Preşedintele Comisiei de ATI din Ministerul Sănătăţii.

Prof. Alexandru Rafila: „Sunt foarte puţine paturi în secţiile de ATI din spitalele de boli infecţioase, şi ei se referă la secţiile de ATI din spitalele generale, lumea poate să întrebe, de ce nu punem mai multe la infecţioase? Pentru că secţiile de ATI nu înseamnă numai echipament, înseamnă personal calificat. Relocarea înseamnă că laşi altă zonă din ţară fără asistenţă medicală. Nu poţi să forţezi pe cineva să-şi părăsească domiciliul.”

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza