Program pilot al MS: Vaccinare antigripală în farmacii

Program pilot al MS: Vaccinare antigripală în farmacii

Ministerul Sănătății pregătește un program pilot de vaccinare antigripală, contra cost, în farmacii, adresat persoanelor care doresc să se vaccineze, dar nu sunt incluse în categoriile de risc care primesc vaccinul gratuit.

Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională un proiect de Ordin pentru aprobarea organizării și funcționării unui program pilot de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor comunitare.

Proiectul de Ordin prevede că farmaciile interesate să participe la programul de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere trebuie să îndeplinească mai multe condiții, între care să dispună de un spațiu dedicat activității de vaccinare de natură a asigura siguranța și confidențialitatea procesului de vaccinare, să aibă un frigider pentru depozitarea și menținerea vaccinurilor în condiții optime de temperatură, să asigure respectarea lanțului de frig, să aibă farmaciști care au obținut certificatul de absolvire a programului de pregătire pentru activitatea de vaccinare și să aibă încheiat un contract cu o firmă autorizată pentru transportul, tratarea și eliminarea deșeurilor medicale.

Pentru a putea administra vaccinuri gripale în cadrul unei farmacii, farmaciștii trebuie să obțină un certificat de absolvire a unui program de pregătire postuniversitară de vaccinare împotriva gripei sezoniere, cu o durată de minimum cinci zile, organizat de instituții de învățământ superior cu profil medico-farmaceutic acreditate.

Persoanele eligibile pentru vaccinare antigripală în farmacie trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii:

  • persoane care au cel puțin o vaccinare antigripală anterioară ;
  • nu sunt alergice la ovalbumină sau nu au prezentat alergii la vaccinare anterioară;
  • nu sunt alergice la nici unul dintre componentele vaccinului;
  • nu prezintă semnele unei boli febrile sau infecții acute.

Persoanele care, în urma consultației prealabile, nu îndeplinesc condițiile de vaccinare de către farmacist în farmacie, vor fi îndrumate către medicul de familie/curant pentru vaccinare.

Lista farmaciilor comunitare care sunt autorizate să desfășoare activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere va fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătății. Programul pilot se derulează pe o perioadă de 180 de zile de la intrarea în vigoare a Ordinului.

Comenteaza