Proiect: RMN nou pentru Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii. Cât ar costa achiziţionarea lui

Proiect: RMN nou pentru Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii. Cât ar costa achiziţionarea lui
Plenul deliberativului judeţean va discuta în următoarea şedinţă de Consiliu Judeţean, de luni, 25 mai, un proiect de hotărâre privind finanţarea achiziţionării unui aparat de Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) pentru Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca.

 

Potrivit referatului de aprobare a iniţiativei, propunerea a venit în contextul în care unitatea medicală nu dispune, în acest moment, de mijloace imagistice moderne şi de calitate, adaptate cerinţelor şi rigorilor din ţările dezvoltate. În laboratorul de imagistică al spitalului se efectuează doar examinări ecografice şi explorări radiologice convenţionale, de cele mai multe ori insuficiente pentru formularea unui diagnostic de acurateţe.

"Având în vedere contribuţia directă pe care acest gen de investiţii o au în ceea ce priveşte salvarea vieţii pacienţilor, îmi reafirm susţinerea fermă pentru necesitatea conceperii unui program eficient şi complex de dotare cu aparatură medicală performantă a tuturor spitalelor clujene, astfel încât, în perioada următoare, voi iniţia discuţii cu managerii acestora pentru identificarea de surse de finanţare concrete în acest sens", a declarat vicepreşedinte CJ Cluj Horaţiu Cătărig, iniţiatorul proiectului.

Achiziţionarea unui RMN este cu atât mai necesară cu cât în acest moment în sistemul medical de stat clujean există un singur RMN, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, astfel încât acest aparat ajunge să fie suprasolicitat, iar pacienţii să aştepte un timp îndelungat pentru o examinare cu rezonanţă magnetică.

Datorită costurilor ridicate, spitalul doreşte să achiziţioneze acest aparat cu plata eşalonată pe patru ani. Sondările de piaţă prezintă un preţ de aproximativ 3.900.000 de lei, cu taxa pe valoarea adăugată inclusă, pentru aparatul de 1,5 Tesla.

Pentru anul 2015 s-a propus ca spitalul să contribuie cu 200.000 lei, iar Consiliul Judeţean cu 750.000 de lei, din care 375.000 de lei din sumele deja aprobate şi 375.000 de lei solicitate la rectificarea bugetară. Anul viitor ar urma ca CJ să aloce subvenţii de 1.000.000 de lei, în timp ce în 2017 va aloca alţi 975.000 de lei. Aceeaşi sumă este vizată spre subvenţionare şi pentru cel de-al patrulea an, 2018.

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii din Cluj-Napoca este una dintre unităţile medicale cu cea mai mare adresabilitate din România, acesta oferind asistenţă medicală pentru 80.000 de copii din judeţul Cluj, precum şi pentru cazurile critice trimise din alte 10 judeţe din zona Transilvaniei. Totodată, în fiecare an, în cadrul Spitalului de Copii se internează nu mai puţin de 30.000 pacienţi, din care aproape 1.000 sunt spitalizaţi în secţia de terapie intensivă.

De altfel, această unitate medicală reprezintă un spital universitar de prestigiu în medicina românească, format din 15 secţii clinice în cadrul cărora se desfăşoară o activitate medicală complexă de diagnostic, tratament, supraveghere şi recuperare medicală a copilului între 0 şi 18 ani.

Comenteaza