Putin vrea să „ia fața occidentalilor”, dar îi supără pe ruși. Vaccinul anti-COVID „Sputnik V”, mult mai ieftin decât celelalte de pe piață

Putin vrea să „ia fața occidentalilor”, dar îi supără pe ruși. Vaccinul anti-COVID „Sputnik V”, mult mai ieftin decât celelalte de pe piață
| Foto: France24

Prețul unei doze de "Sputnik V", despre care rușii susțin că ar avea o eficiență de peste 95%, va fi mai mic de 10 dolari.

Numele  vaccinului (care amintește de  seria de misiuni spațiale derulate de-a lungul timpului de Uniunea Sovietică),  se vrea la fel de ambițios ca însuși președintele Rusiei.

Problema este, însă, că a stârnit multă forfotă și nemulțumire în rândul rușilor. Motivul? Persoanele imunizate cu Sputnik V nu au voie să consume alcool cel puțin două săptămâni înainte de administrare și timp de 42 de zile după prima injecție.  Ba chiar li se recomandă și renunțarea la fumat.

În plus, există multe voci care spun că vaccinul anti-COVID a fost făcut și, mai ales, testat în grabă, pentru a fi lansat cât mai repede pe piață.

Vaccinarea pentru voluntarii cu risc crescut la Covid-19  a început de câteva zile la Moscova, deși Sputnik V nu a fost încă omologat complet și nici nu a trecut prin toate testele clinice pentru siguranță.

Totuși, rușii mizează pe faptul că prețul vaccinului este cu mult sub costurile anunțate de companiile Pfizer și Moderna.

În prezent, 40.000 de voluntari participă la faza a treia a studiilor clinice, dintre care peste 22.000 au fost deja injectaţi cu o primă doză, iar 19.000 au primit atât prima, cât şi a doua doză. În timpul studiilor clinice, experţii ruşi susțin că nu au detectat reacții adverse  "neprevăzute" ale vaccinului.

Primele tranșe ale vaccinului Sputnik V vor ajunge pe piața internațională în ianuarie 2021.

 

Comenteaza