Raed Arafat, despre prognoza sumbră cu peste un milion de cazuri în septembrie

Raed Arafat, despre prognoza sumbră cu peste un milion de cazuri în septembrie
| Foto: INQUAM Photos - George Calin

Scenariul cel mai negru pe care îl au acum pe masă cei care gestionează evoluția pandemiei în țara noastră ar putea însemna peste un milion de cazuri de coronavirus în România, în septembrie. Dezastrul s-ar produce dacă regulile continuă să fie încălcate în același ritm ca acum.

În august, arată această analiză sumbră a companiei Avantera, la terapie intensivă s-ar afla peste 4.000 de români în stare gravă. Teoretic s-ar afla, pentru că România nu are atâtea paturi dotate cu ventilatoare, ci mai puțin de jumătate. Prognoza a fost făcută de consultantul Mihai Pascadi pe baza datelor furnizate de Ministerul de Interne, scrie Digi24.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, se declară îngrijorat de această prognoză, dar obiectiv, așa cum stau lucrurile în prezent, „situația merge înspre mai rău”, spune secretarul de stat în MAI.  De aceea, el crede că dacă populația va continua să trateze măsurile de siguranță cu aceeași atitudine disprețuitoare, „vom ajunge să trăim aceste cifre”.

„Noi primim date din mai multe zone și bineînțeles, sunt și date internaționale pe care le găsim pe diferite site-uri oficiale, care toate fac analize pe diferite țări, inclusiv pe România, iar acest studiu, pe care îl primim zilnic, în baza datelor care apar și care se ajustează, până acum a avut o interpretare corectă, în sensul în care situația merge spre mai rău, situația nu este OK. Acolo sunt niște proiecții de scenariul cel mai rău. Nu înseamnă că se va ajunge acolo, dar avem clar și că numărul cazurilor active va crește și este o creștere exponențială și acest lucru noi îl vedem în acest moment, aceste cazuri cresc deja cu câteva sute pe zi. Numărul vindecaților este mai mic decât numărul celor care se îmbolnăvesc și înseamnă că există creștere continuă a cazurilor active”, a declarat Raed Arafat, duminică seara, la Digi24

Dacă populația nu respectă recomandările de a purta mască, de a evita zonele aglomerate, de a respecta distanțarea fizică, „riscul ca acest studiu să continue exact în realitate, să fie situația ce o prevede acest studiu, există!” - a avertizat secretarul de stat al MAI.

Totuși, secretarul de stat subliniază că este vorba de niște scenarii și nu înseamnă neapărat că se va ajunge acolo. Singura probare pentru o prognoză este chiar să se ajungă la scenariul respectiv, dar desigur, acest lucru n-ar fi de dorit, a arătat Raed Aradat.

loading...
Comenteaza