Raed Arafat: „Nu dorim să ajungem la sancţiuni în HoReCa" / „Am auzit nişte chestiuni hilare, că merg unii cu codul QR şi nu îl citeşte nimeni”

Raed Arafat: „Nu dorim să ajungem la sancţiuni în HoReCa" / „Am auzit nişte chestiuni hilare, că merg unii cu codul QR şi nu îl citeşte nimeni”
| Foto: playtech.ro

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, susține că nimeni nu dorește oprirea activității în HoReCa, dar controalele trebuie să fie mai stricte.

Şeful DSU, Raed Arafat, a fost întrebat sâmbătă despre sancţiunile în vigoare pentru nerespectarea regulilor sanitare.

„Există o gamă de sancţiuni care se poate da, dar poate pe unii aceste sancţiuni nu îi opresc să facă mai departe ce fac şi să nu respecte regulile. Noi am apelat întotdeauna la responsabilitatea individuală şi de comunitate, dar sancţiunile există, se pot da. Problema noastră este să nu ajungem acolo. Noi am dori să intrăm, să controlăm şi să nu găsim nimic, dar dacă intrăm şi vedem că situaţia nu se respectă ...”, a răspuns secretarul de stat în ministerul Sănătății.

Potrivit lui Arafat, HoReCa a cerut păstrarea restaurantelor deschise, iar autorităţile au dat acum „o ocazie”: „dacă doresc să rămână deschise restaurantele pentru persoanele vaccinate şi trecute prin boală, să respecte regulile. Pentru că dacă continuă să crească noi cazuri şi vedem că nu se respectă regulile vor urma poate alte măsuri, mai târziu. Ei trebuie să fie responsabili acum, să respecte regulile, pentru că au restaurantele deschise cu anumite reguli. Nu respectă regulile, atrag alte măsuri poate şi nu am dori să ajungem acolo”.

Operatorii economici trebuie să fie primii care controlează situaţia, să ceară certificatul verde şi să nu permită accesul celor care nu îl au: „am auzit nişte chestiuni hilare, că merg unii cu Codul QR, îl arată dar nu îl citeşte nimeni. Codul trebuie verificat cu aplicaţia descărcabilă gratuit”.

Codul QR arată cine s-a vaccinat, cine s-a testat şi cine a trecut prin boală, iar acolo unde rata de infectare depăşeşte 6 la mie intră la activităţi cei vaccinaţi şi vindecaţi de COVID.

Comenteaza