Rafila: 3 milioane de doze din noul vaccin anti-COVID vor ajunge în scurt timp în România. Mă voi vaccina și eu

Rafila: 3 milioane de doze din noul vaccin anti-COVID vor ajunge în scurt timp în România. Mă voi vaccina și eu

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că trei milioane de doze de vaccin pentru noile variante COVID vor ajunge în România în luna noiembrie.

Ministrul Alexandru Rafila a fost întrebat, marţi, când ajunge în România vaccinul adaptat la noile variante ale coronavirusului în România.

“Ştiţi din ce cauză? Ajunge târziu în România pentru că eu am o responsabilitate faţă de banii publici. Pentru că a fost un proces lung de negociere de reducere a cantităţii pe care precedentul Guvern a contractat-o pentru anul 2022 şi 2023 şi noi în acest an trebuia să cumpărăm peste 19 milioane de doze de vaccin de la Pfizer. Şi atunci, având deja şase milioane de doze expirate sau în curs de expirare, având frigiderele pline, m-am gândit că totuşi nişte sute de milioane de euro ar trebui să rămână pentru pacienţii din România, adulţi sau copii. Din aceste 19 milioane de doze am vândut 7,5 milioane, am negociat cu cei de la compania producătoare şi de la Comisia Europeană să reducem cantitatea restantă de 11,2 milioane la 3 milioane şi cred....nu vreau să intru în detalii prea mult, dar în acest moment suntem foarte aproape să semnăm o comandă pentru 3 milioane de doze care vor ajunge în scurt timp, adică în această lună, pentru pacienţii din România”, a declarat ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă.

Întrebat și dacă vaccinul nu sosește prea târziu, având în vedere că alte țări europene deja îl au deja de peste o lună, Rafila a precizat că nu este prea târziu, întrucât numărul cazurilor de COVID este mic în ţara noastră. 

“Cred că nu este prea târziu. Vedeţi că cifrele legate de îmbolnăviri sunt foarte joase în momentul de faţă, avem câteva sute de cazuri pe zi la nivel naţional, avem o rată de reproducere bazală sub 1, deci e clar că nu e niciun fel de creştere şi cred că odată cu vaccinul gripal, sau imediat după aceea, oamenii din România se pot vaccina cu doza booster a treia sau a patra - după caz, şi eu o să mă vaccinez cu doza a patra atunci când va fi disponibilă noua variantă a vaccinului împotriva infecţiei COVID-19”, a precizat Alexandru Rafila.

Ministrul nu a dat detalii despre costuri, dar a precizat că “atunci când am vândut 7,5 milioane de doze am făcut o economie de 150 de milioane de euro și mai facem o economie de 150 de milioane prin reducerea cantității, ceea ce înseamnă că anul acesta cred că putem să discutăm de o economie de cel puțin 300 de milioane de euro”.

Comenteaza