Rafila a anunțat că s-au achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal: E primul an când e adus în luna septembrie/ Cine va fi vaccinat gratuit

Rafila a anunțat că s-au achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal: E primul an când e adus în luna septembrie/ Cine va fi vaccinat gratuit

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunţat, luni, că au fost achiziţionate în acest moment 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, iar dacă nu vor fi suficiente, vor fi suplimentate.

Ministrul Sănătăţii a precizat că din cele 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, un milion au fost deja distribuite DSP-urilor şi au început să ajungă și la medicii de familie.

”În cursul aceste săptămâni vor fi livrate Direcţiei de Sănătate Publică şi restul de 500.000 de doze”, a spus ministrul, precizând că este primul an, din istoria pe care o cunoaşte, începând cu anul 2001, când vaccinul antigripal este adus în luna septembrie.

”Am ţinut foarte mult la acest lucru, din două motive, ca să generăm campania de vaccinare în trimestrul al treilea, să putem să o facem încă de la începutul celui de-al treilea trimestru şi să nu mai fim puşi în situaţia care s-a repetat an de an de a trimite în teren vaccinuri la mijlocul lunii decembrie sau în luna ianuarie, ceea ce a dus la o adresabilitate scăzută, un interes scăzut al populaţiei pentru vaccinare, a creat tensiuni şi nu în ultimul rând, au rămas cantităţi împortante de vaccin care nu au mai putut să fie utilizate”, a spus ministrul Sănătăţii.

Rafila a menționat că, dacă această cantitate de vaccin va fi insuficientă, atunci se va continua cu achiziţia, pentru că există un acord cadru care le permite acest lucru.

”Anul trecut, până la finalul campaniei, din cele 2,5 milioane de doze, au fost folosite 1,5 milioane”, a mai spus ministrul, acesta este motivul pentru care ne-am oprit la această cantitate în sezonul 2022-2023, dar ea poate fi suplimentată”.

Cine va fi vaccinat antigripal gratuit

Ministrul Sănătății a precizat și care sunt categoriile eligibile pentru vaccinare:

  • pacienţii cu afecţiuni cronice,
  • persoanele peste 65 de ani,
  • gravidele şi
  • copiii şi bătrânii din centrele de ocrotire,
  • personalul medical și personalul din instituțiile de ocrotire pentru copii și bătrâni.
loading...
Comenteaza