Rafila, contrariat de numărul mare de teste de salivă pozitive: "Fals negative, înţeleg, dar pentru fals pozitive nu prea înţeleg"

Rafila, contrariat de numărul mare de teste de salivă pozitive: "Fals negative, înţeleg, dar pentru fals pozitive nu prea înţeleg"

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat miercuri că este "surprinzător de mare" rata de teste fals pozitive înregistrate în urma primei zile de testare a elevilor.

Luni a fost prima zi de testare a elevilor cu teste pe bază de salivă, iar ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că au fost raportate 86 de rezultate pozitive. Ulterior, Cîmpeanu a anunțat că au fost confirmate PCR un număr de 16 cazuri dintre cele identificate pozitiv, alte 22 de cazuri au fost infirmate, iar pentru restul se aşteaptă încă rezultatele.

"Pentru mine este surprinzător de mare rata de teste fals pozitive, pentru fals negative, acolo înţeleg, dar pentru fals pozitive nu prea înţeleg. Cred că mai sunt încă probleme în a lucra cu aceste teste şi chiar de a le interpreta - ele au un interval de citire a rezultatului între 15 şi 30 de minute. Vă dau un exemplu concret: dacă depăşeşte intervalul de 30 de minute şi apare linia aceea, el de fapt nu este un test pozitiv", a spus ministrul Sănătății, miercuri, în conferința de presă de la Guvern.

În privința rezultatelor Rafila a subliniat că "s-au găsit nişte persoane pozitive - înseamnă că au fost 16 copii care nu au mai transmis boala colegilor lor, şi lucrul ăsta este foarte important", dar a admis că, totuși, "sunt lucruri care mai trebuie studiate".

Comenteaza