Rafila, despre ridicarea bruscă a restricţiilor: "Eu am propus o renunţare etapizată. S-a considerat că nu mai este cazul"

Rafila, despre ridicarea bruscă a restricţiilor: "Eu am propus o renunţare etapizată. S-a considerat că nu mai este cazul"

Întrebat pe ce s-a bazat când a decis ridicarea bruscă a tuturor restricţiilor, ministrul Alexandru Rafila a răspuns că nu Ministerul Sănătăţii a decis acest lucru, ci Guvernul, care a hotărât să nu mai prelungească starea de alertă.

Mai multe state europene și nu numai înregistrează o creștere a numărului de infectări cu Sars-Cov-2, potrivit datelor publicate ieri de Universitatea Johns Hopkins din SUA. Ministrul Alexandru Rafila, a declarat, într-un interviu la RFI, că o creştere a infectărilor în Europa poate să devină preocupantă, dacă numărul de cazuri mai mare se cuplează şi cu un număr mai mare de spitalizări sau cazuri grave. 

Întrebat pe ce s-a bazat când a decis ridicarea bruscă a tuturor restricţiilor, Rafila a răspuns: "În primul rând, trebuie să clarificăm că nu Ministerul Sănătăţii a decis acest lucru, a fost o decizie a Guvernului României de a nu mai prelungi starea de alertă, iar consecinţa încetării stării de alertă a fost şi anularea acestor restricţii, care au funcţionat pe durata stării de alertă. Noi din punct de vedere profesional, medical, am continuat să recomandăm câteva lucruri pe care le considerăm esenţiale în această perioadă, când există încă transmitere comunitară a infecţiei cu noul coronavirus, chiar dacă numărul de cazuri a scăzut, observăm că totuşi câteva mii de cazuri înregistrate zilnic nu sunt puţine şi până această transmitere comunitară nu încetează, adică îmbolnăvirea poate să se întâmple oriunde, datorită prezenţei de persoane care sunt infectate, atunci, în mod evident, recomandările noastre sunt în continuare aceleaşi, respectiv utilizarea măştii în spaţiile închise şi mijloacele de transport în comun, evitarea aglomeraţiilor, igiena individuală".

Ministrul a fost întrebat dacă în Guvern a existat un acord privind decizia de ridicare a tuturor restricţiilor.

"Eu am expus aceste argumente chiar cu o săptămână înainte de ridicarea stării de alertă şi am propus o renunţare etapizată la aceste restricţii. S-a considerat că nu mai este cazul. Nu este niciun fel de problemă, lucrurile sunt aşa cum le cunoaştem cu toţii. Mie îmi pare bine că ne-am reîntors la viaţa normală, important este să o facem cu precauţie, cu responsabilitate. (...) Probabil s-a bazat pe o analiză, nu ştiu să vă spun mai multe detalii, dar asta este situaţia, ne-o asumăm cu toţii şi important este să avem un mesaj către populaţie, consistent, inclusiv prin exemplul personal, cred că şi asta e foarte important pentru toţi membrii Guvernului, pentru reprezentanţii autorităţilor publice, să dea un exemplu personal de responsabilitate, să utilizeze masca în interior şi cred că putem să trecem cu bine peste această perioadă, sper ca acest trend descendent să continue şi numărul de cazuri din spitale să nu înceapă din nou să crească", a afirmat Alexandru Rafila.

Mai multe state europene și nu numai înregistrează o creștere a numărului de infectări cu Sars-Cov-2, potrivit datelor publicate de Universitatea Johns Hopkins (SUA)

Comenteaza