Rafila, despre strategia de VACCINARE a românilor până în 2030 / România, la coada UE privind vaccinarea copiilor

Rafila, despre strategia de VACCINARE a românilor până în 2030 / România, la coada UE privind vaccinarea copiilor
| Foto: https://superbebe.ro/

Ministerului Sănătăţii a elaborat strategia privind vaccinarea românilor până în 2030. Aceasta este pusă în dezbatere publică şi deja au apărut multe controverse.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a explicat ce presupune noua strategie. "Nici noi, ca şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, nici medicii care au lucrat la această strategie nu au adus nici măcar în discuţie această idee a obligativităţii vaccinării, ea nu se regăseşte nicăieri în text, dar asta nu înseamnă ca noi, ca şi profesionişti din domeniul sănătăţii, nu suntem datori să informăm corect publicul în ceea ce priveşte vaccinare.

Avem această datorie şi datorită profesiunii noastre, pe de o parte, dar şi din cauza scăderii acoperirii vaccinale în ultimii 15 ani în România, încât am ajuns la coada Uniunii Europene în ceea ce priveşte vaccinurile tradiţionale, care se administrează copiilor.

Ori, lucrul ăsta poate să afecteze serios sănătatea tinerei generaţii şi mi se pare absolut iresponsabil să induci, să transmiţi mesaje false, care nu sunt regăsite nicăieri în textul unui act normativ", a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, la postul Antena 3 CNN

"Atunci când acoperirea vaccinală scade sub 90% din populaţia de copii, atunci virusul începe să circule, în comunităţi, mai ales, unde există copii nevaccinaţi, acest lucru se poate întâmpla. Noi, ca să reducem riscurile pentru aceşti copii care sunt nevaccinaţi, am elaborat împreună cu Ministerul Educaţiei un ordin, foarte dezbătut, în care nu trebuie altceva decât să ştim statusul copilului, dacă este vaccinat sau nevaccinat, şi în funcţie de acest lucru, dacă apare un focar epidemic, de exemplu într-o şcoală, atunci copiii nevaccinaţi stau acasă până se încheie focarul.

Mi se pare o măsură de bun-simţ pentru a-i proteja, nu este vorba despre vreo condiţionalitate de a veni la şcoală. Nici vorbă despre asta. Dar dacă evoluează un focar epidemic, cât durează - o săptămână, zece zile - copilul stă acasă şi în felul ăsta este protejat şi nu se îmbolnăveşte dacă nu este vaccinat", a mai explicat ministrul Alexandru Rafila.

Comenteaza