Rafila, despre vaccinul anti-COVID: Administrarea la intervale tot mai scurte poate suprastimula sistemul imunitar

Rafila, despre vaccinul anti-COVID: Administrarea la intervale tot mai scurte poate suprastimula sistemul imunitar

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat că administrarea de doze din acelaşi vaccin la intervale scurte de timp poate duce la o „suprastimulare” a sistemului imunitar, considerând că serul împotriva COVID va trebui făcut doar o dată pe an.

EMA şi-a exprimat marţi îndoielile cu privire la necesitatea unei a patra doze de vaccin de rapel pentru Covid-19 şi a spus că în prezent nu există date care să susţină această abordare, în timp ce caută mai multe informaţii despre varianta Omicron, care se răspândește rapid  transmite Reuters.

Întrebat ce părere are despre această afirmaţie Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a spus că crede că Şeful Strategiei Vaccinurilor din Europa are dreptate.

„Probabil că se referea la suprastimulare, dacă administrăm doze din acelaşi vaccin la intervale tot mai scurte de timp, şi cred că are dreptate, pentru că nu se referea la doza a treia, de booster, ci de la o potenţială doză a patra. S-a discutat în unele state referitor la această doză, unii au recomandat-o exclusiv la persoanele cu deficienţe imunologice pentru că răspund mai greu la vaccinare, dar în mod evident că un vaccin care demonstrează în momentul de faţă că nu previne decât în mică măsură transmisibilitatea – adevărat că previne formele grave şi decesul – trebuie adaptat noilor tulpini circulante şi lucrul ăsta îl vedem şi la gripă. În fiecare an, facem o dată pe an, nu de două sau de trei ori pe an vaccin gripal şi lucrul ăsta probabil că se va întâmpla şi cu acest vaccin împotriva noului coronavirus, care de fapt e nou tot timpul, vedeţi, apar tulpini mutante care scapă răspunsului imun generat de vaccinul care a fost dezvoltat pentru varianta iniţială”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.

Comenteaza