Rafila: Încercăm să găsim un mod de calcul al preţului care să nu descurajeze prezenţa pe piaţă a medicamentelor generice

Rafila: Încercăm să găsim un mod de calcul al preţului care să nu descurajeze prezenţa pe piaţă a medicamentelor generice

Un grup de lucru guvernamental se preocupă de găsirea unui mod de calcul al preţului care "să nu descurajeze prezenţa pe piaţă a medicamentelor generice", a declarat, vineri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

"Trebuie să ne gândim pe de o parte la accesul oamenilor la medicamente, în special la medicamentele generice, pentru că în România se produc medicamente generice în acest moment", a arătat ministrul.

El a explicat că aceste generice "reprezintă mai mult de 75%, din punct de vedere al cantităţii, din piaţa medicamentelor".

"E clar că medicamentele esenţiale sunt concentrate în această zonă, a medicamentelor generice. (...) Ne preocupă foarte serios, mai ales în condiţiile în care costurile la energie au crescut foarte mult, este evident că şi producătorii de medicamente au fost afectaţi şi atunci încercăm să găsim un mod de calcul al preţului care să nu descurajeze prezenţa pe piaţă a medicamentelor generice, inclusiv a celor ieftine", a afirmat Rafila, conform Agerpres.

Rafila s-a referit la una dintre deciziile care pot fi luate "rapid".

"De multe ori, molecula de referinţă este a unui produs care, de exemplu, a dispărut, nu se mai găseşte pe piaţă. Această situaţie o vom reglementa rapid şi moleculele care nu se mai găsesc pe piaţă, un anumit produs, evident nu mai trebuie să constituie o referinţă, pentru că o referinţă are un sens atunci când ea se găseşte pe piaţă (...) Nu putem să facem referinţă la ceva care nu există şi care produce practic pierderi economice altor agenţi", a detaliat ministrul.

PRIMER: O parte din medicamentele fabricate în ţară riscă să dispară, din cauza exploziei preţurilor de producţie

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care reuneşte 19 fabrici, a atras atenţia, într-un comunicat transmis joi, că o parte din medicamentele fabricate în ţară riscă să dispară în curând de pe piaţă, ca urmare a exploziei preţurilor la utilităţi, materii prime şi materialele şi solicită autorităţilor măsuri urgente de revizuire a modul de calcul al preţului la medicamente.

"O parte din medicamentele fabricate în ţară riscă să dispară în curând de pe piaţă, deoarece fabricile de medicamente ar putea fi nevoite să oprească producţia acestora, ca urmare a exploziei preţurilor, chiar şi cu 300 la sută faţă de anul trecut, la utilităţi, materii prime şi materiale necesare fabricării produselor farmaceutice, în lipsa unei reacţii rapide din partea autorităţilor pentru calculul preţului la medicamente, care să reflecte variaţiile din economia reală actuală", a transmis PRIMER.

Potrivit sursei citate, PRIMER arată că din cauza "situaţiei critice" cu care se confruntă fabricile de medicamente din ţară, acestea ar putea, în curând, să sisteze producţia anumitor medicamente fabricate local.

PRIMER mai susţine că pacienţii români vor suporta consecinţele negative ale acestor scumpiri uriaşe, pentru că vor fi afectaţi de dispariţia anumitor medicamente din farmacii, pentru că nu vor mai putea fi fabricate "din cauza creşterii continue şi tot mai accentuate a preţurilor la materiile prime şi utilităţi."

"PRIMER solicită autorităţilor să intervină, faţă de toate aspectele menţionate anterior, cu măsuri urgente care să revizuiască modul de calcul al preţului la medicamente, astfel încât variaţiile din economia reală actuală să se reflecte în preţul medicamentului, pentru a susţine continuitatea producţiei interne de medicamente precum şi accesul pacienţilor români la tratamente", mai arată sursa citată.

Comenteaza