Rafila: Nu-i exclus să avem 10.000 de cazuri de COVID pe zi, important e să fim pregătiți. Am luat deja măsura utilizării măștii în spitale

Rafila: Nu-i exclus să avem 10.000 de cazuri de COVID pe zi, important e să fim pregătiți. Am luat deja măsura utilizării măștii în spitale

Ministrul Alexandru Rafila spune că "asistăm la continuarea creșterii începute în urmă cu circa patru săptămâni a așa-numitului val al 6-lea" de COVID, "tendință crescătoare care va continua circa trei-patru săptămâni, până la jumătatea lunii august". 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declară într-un interviu la RFI că, în următoarele săptămâni s-ar putea ajunge la 10.000 de cazuri de COVID-19 pe zi.

”Noi am prezentat diverse variante de prognoză generate de Institutul Național de Sănătate Publică și nu este exclus ca în săptămânile următoare să înregistrăm o medie zilnică de circa 10.000 de cazuri, însă lucrul acesta nu este neașteptat, important este să fim pregătiți din punct de vedere al acordării asistenței medicale, atât din punct de vedere ambulatoriu sau mai ales din punct de vedere ambulatoriu, ca să evităm supraaglomerarea spitalelor și pe de altă parte să avem suficient de multe paturi pregătite pentru pacienții care fac eventuale forme mai grave sau complicații (...). În acest moment, la nivel național avem ocupate circa 10% din totalul paturilor alocate pentru pacienții Covid, o situație asemănătoare, chiar un procent la mic la nivelul secțiilor de Terapie Intensivă”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila recomandă populației să poarte masca de protecție în spațiile închise aglomerate.

”Noi am luat deja măsura utilizării măștii în unitățile sanitare, avem o bază legală pentru acest lucru. E vorba de un ordin de ministru care reglementează măsurile de oprire a transmiterii nozocomiale a unor infecții, inclusiv se poate aplica la Covid-19, deci toate unitățile sanitare au la dispoziție actul normativ și comunicarea făcută de către Ministerul Sănătății, ca să introducă utilizarea măștii în spații închise în unitățile sanitare (...), însă noi nu avem la dispoziție în momentul de față, Ministerul Sănătății nu are la dispoziție o pârghie legală, care să impună obligativitatea măștii în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun. Rămâne de văzut în perioada următoare dacă Guvernul va aduce în dezbatere acest lucru”, a explicat ministrul.

În ceea ce privește vaccinarea, ministrul Sănătății a spus că, în următoarea perioadă vor fi deschise centre de vaccinare și în unități sanitare, pe lângă cele din cabinetele medicilor de familie.

”(...) în perioada următoare, vom deschide și alte centre de vaccinare în unități sanitare, care să permită accesul populației, mai ales că noi sperăm ca în toamnă, odată cu apariția noului vaccin adaptat tulpinii circulante sau tulpinilor circulante de tip Omicron, să existe un interes și o creștere a interesului pentru vaccinare, care în această perioadă este destul de scăzut”, a mai spus Rafila.

Comenteaza