Rafila, previziuni sumbre: "În toamnă vom avea un număr semnificativ mai mare de cazuri COVID și decese"

Rafila, previziuni sumbre: "În toamnă vom avea un număr semnificativ mai mare de cazuri COVID și decese"
| Foto: alephnews.ro

Medicul Alexandru Rafila crede că "în această vară nu va exista o mare apetență pentru vaccinare" și că, în toamnă, s-ar putea înregistra mai multe cazuri de COVID și de decese.

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a atras atenția la Antena 3 că având în vedere interesul scăzut al populației pentru vaccinare, nu vom atinge imunitatea de grup în toamnă, astfel că numărul infectărilor ar putea să crească, mai ales în urma apariției noilor tulpini ale coronavirusului. 

”Problema este dacă aceste tulpini cu mutații ajung în țara noastră. (...) Noi vom intra în toamnă cu o imunitate de aproximativ 40% și lucrul ăsta, dacă în România încep să circule tulpini mutante, care se transmit mult mai ușor, atunci evident nu pot să exclud o astfel de situație”, a declarat medicul Alexandru Rafila la Antena 3.

Medicul a mai spus că, în opinia sa, "în această vară nu va exista o mare apetență pentru vaccinare, decât dacă se întâmplă ceva extraordinar și va începe o campanie care să ajungă la inima oamenilor din rural, dacă există tendința de a colabora cu autoritățile locale, dar nu cred că se va întâmpla așa ceva, mai ales că oamenii se gândesc mai mult la concedii decât la o campanie de vaccinare".

Rafila a apreciat că "o creștere a interesului pentru vaccinare va fi în lunile septembrie și octombrie, dacă în acea perioadă se va înregistra un număr mai mare de cazuri, un așa zis val al patrulea (...) mai ales dacă tulpina indiană va deveni dominantă în România și la noi vom înregistra un număr semnificativ mai mare de cazuri și, din nefericire, și de decese. (...) În toamnă însă, având în vedere și circulația intensă a persoanelor din această vară, vor exista cu siguranță și modificări ale situației epidemiologice, iar vaccinarea, care acum nu are încă 5 milioane de persoane, nu cred că va reuși să progreseze cu un procent mai mare de 20-30% față de evaluarea actuală", a precizat medicul Alexandru Rafila la Antena 3.

Comenteaza