Rafila susține că nu există o criză de ibuprofen și paracetamol în țară: "În România nu avem aceste probleme"

Rafila susține că nu există o criză de ibuprofen și paracetamol în țară: "În România nu avem aceste probleme"

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, marți, că "în România nu există criză nici de ibuprofen, nici de paracetamol", asta după ce recent a fost elaborat un ordin de ministru care suspendă exporturile acestor medicamente din cauza lipsei de pe piață.

Ministrul Sănătăţii a declarat marţi, după întâlnirea cu distribuitorii de medicamente, că în România nu este o criză de paracetamol şi ibuprofen, menţionând că urmează să fie stabilită o procedură prin care toate farmaciile să fie aprovizionate cu orice formă disponibilă a acestor medicamente, indiferent de denumirea comercială.

"Concluzia este că nu este o criză de paracetamol şi ibuprofen. În momentul de faţă, faţă de alte state, în România nu avem aceste probleme datorită fabricilor de medicamente care produc aici, în ţara noastră, aceste substanţe şi există atât variantele pentru adulţi, cât şi variantele pentru uz pediatric", a afirmat Rafila, potrivit Agerpres.

El a spus că urmează să aibă loc o ultimă întâlnire cu marii distribuitori de medicamente, pentru a se stabili procedura prin care farmaciile să fie aprovizionate cu paracetamol şi ibuprofen.

"În această după-amiază va avea loc ultima întâlnire cu marii distribuitori ca să putem să stabilim cu dânşii o procedură în care toate farmaciile să fie aprovizionate cu orice formă disponibilă de ibuprofen sau de paracetamol, indiferent de denumirea comercială. Chiar dacă denumirea comercială, de multe ori, este atractivă şi oamenii cunosc mai bine una dintre aceste denumiri, important este ca populaţia să aibă disponibilitate la medicamente care conţin în mod similar substanţa activă, în acelaşi dozaj sau pe aceeaşi cale de administrare şi cu siguranţă, împreună cu dânşii, vom găsi cele mai bune soluţii, încât să nu discutăm despre discontinuitatea acestor produse pe piaţă", a adăugat ministrul.

Cu toate acestea, la finalul anului 2022 Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un ordin care vizează restricționarea pentru 6 luni a exporturilor pentru mai multe antibiotice, dar și pentru ibuprofen și paracetamol de uz pediatric. Decizia a venit după ce pe în plin sezon de viroze în farmacii se găseau cu greu antibiotice ori antitermice, în special siropurile pentru copii.

Comenteaza