Raport AEM: Cea mai ridicată contribuţie a mediului la mortalitate se înregistrează în România

Raport AEM: Cea mai ridicată contribuţie a mediului la mortalitate se înregistrează în România

Un raport al Agenţiei Europene de Mediu (AEM) arată că, în UE, cea mai ridicată contribuţie a mediului la mortalitate se înregistrează în România.

Povara poluării şi a schimbărilor climatice variază în Europa, existând diferenţe clare între ţările din estul şi cele din vestul continentului. Cea mai mare pondere a deceselor cauzate de mediu la nivel naţional (27%) se înregistrează în Bosnia şi Herţegovina, iar cea mai scăzută în Islanda şi Norvegia (9%), scrie Agerpres.

În UE, cea mai ridicată contribuţie a mediului la mortalitate se înregistrează în România (19%), iar cea mai scăzută în Suedia şi Danemarca (10%), se arată într-un comunicat publicat, marţi, de Agenţia Europeană de Mediu (AEM), informează Comisia Europeană.

Poluarea atmosferică şi fonică, efectele schimbărilor climatice (de exemplu, perioadele de caniculă) şi expunerea la substanţe chimice periculoase provoacă probleme de sănătate în Europa. Calitatea scăzută a mediului contribuie la 13% din numărul deceselor, potrivit unei evaluări referitoare la sănătate şi mediu publicate de Agenţia Europeană de Mediu.

Îmbunătăţirea sănătăţii şi a bunăstării cetăţenilor europeni este mai importantă ca oricând, în prezent atenţia fiind îndreptată spre combaterea pandemiei de Covid-19. Această pandemie reprezintă un exemplu clar al legăturilor complexe dintre mediu, sisteme sociale şi sănătate.

O parte semnificativă din povara bolilor în Europa continuă să fie atribuită poluării mediului în urma activităţii umane, potrivit raportului AEM "Mediu sănătos, trai sănătos: modul în care mediul influenţează sănătatea şi bunăstarea în Europa".

Poluarea atmosferică rămâne principalul risc de mediu la adresa sănătăţii în Europa, provocând anual peste 400.000 de decese premature în UE. Pe al doilea loc se situează poluarea fonică, care contribuie la 12.000 de decese premature, urmată de efectele schimbărilor climatice, în special perioadele de caniculă.

Raportul insistă asupra faptului că este necesară o abordare integrată a politicilor de mediu şi de sănătate pentru a combate riscurile de mediu, a proteja persoanele cele mai vulnerabile şi a beneficia pe deplin de contribuţia naturii la sănătatea şi bunăstarea noastră.

Comenteaza