Răspunsul prefecturii despre situaţia de la Oncologie Cluj

Răspunsul prefecturii despre situaţia de la Oncologie Cluj

Prefectul Clujului a explicat de ce pacienţii Institutului Oncologic Ion Chiricuță din Cluj-Napoca au stat luni dimineaţă la cozi de zeci de metri în afara spitalului.

"Unul din cele două corturi de triaj a avut probleme din cauza zăpezii pentru că sunt gonflabile. S-a remediat și sunt ambele funcționale. S-au luat toate măsurile posibile de fluidizare, având în vedere numărul foarte mare de pacienţi. Sunt și pacienți noi, dar și cei care vin la control, tratament.

Se întâmpla la fel și până acum, doar că nefiind situația Covid, oamenii erau înăuntru. Acum se face triajul la cele două corturi pentru a putea identifica persoane cu simptome şi a nu îi amesteca. Singura diferenţă faţă de perioada anterioară e ca nu îi mai lasă în clădire până nu se face triajul", a declarat prefectul Clujului. 


Pacienţii Institutului Oncologic din Cluj-Napoca stau luni dimineaţă la cozi de zeci de metri în afara spitalului, în frig, fără respectarea distanţei de 1,5 metri între ei, susţine deputatul USR Emanuel Ungureanu. Acesta publică pe Facebook imagini cu cozile.
Emanuel Ungureanu scrie pe Facebook că, în plină epidemie de coronavirus, bolnavii de cancer sunt cei mai expuşi infectării.

 


„Cozi de zeci de metri la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, azi dimineaţă (luni-n.r.), de la ora 7! Pacienţii cu cancer stau cu orele de dimineaţă la cozi infernale, în frig pentru a primi tratamentul de care depinde supravieţuirea lor. În plină criză COVID-19 aceşti bolnavi sunt cei mai expuşi infectării. Nu poate fi vorba de distanţare socială aici, nu se respectă cei 1,5 metri între bolnavi. Jandarmii sunt uluiţi de suferinţa oamenilor şi nu sunt capabili să ia măsuri. Ce face statul român acum cu aceşti bolnavi se numeşte crimă colectivă”, scrie Ungureanu.

Deputatul a cerut Guvernului să emită online reţetele pentru bolnavii de cancer, să desfiinţeze temporar cardurile de sănătate şi să valideze consultaţii telefonice şi servicii de telemedicină. De asemenea, Ungureanu a propus Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate eliberarea de către casele de asigurări din judeţe a documentelor pentru pacienţii oncologici în format electronic, eliberarea online a reţetelor pentru terapiile orale care nu necesită examinări imagistice sau de laborator de evaluarea a răspunsului la tratament, fără cardul de sănătate sau pe baza adeverinţei de asigurat. „Acest tip de serviciu trebuie însoţit de documentarea unei discuţii cu pacientul, telefonic sau pe Skype, FaceTime, din care să reiasă că pacientul poate continua tratamentul”, a explicat Emanuel Ungureanu.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Etichete
Comenteaza