"Războiul" pastilelor cu iod. Rafila, la adresa medicilor de familie: E ciudat că se plâng după ce 45 de zile nu au reacționat deloc

"Războiul" pastilelor cu iod. Rafila, la adresa medicilor de familie: E ciudat că se plâng după ce 45 de zile nu au reacționat deloc

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, marţi seară, pe tema pastilelor cu iodură de potasiu, că i se pare "foarte ciudat" că medicii de familie "care nu au reacţionat timp de 45 de zile în niciun fel, se plâng" acum.

Ministrul Rafila a declarat, marţi, la Antena 3, că despre distribuţia iodurii de potasiu se ştia din luna mai.

"S-a anunţat ca se distribuie de 45 de zile. Am avut un ordin de ministru aprobat în data de 23 iunie, care a fost în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii timp de 30 de zile anterior, deci din luna mai. Deci e clar o chestiune care era cunoscută, mai ales că noi am dublat această măsură de ordin legislativ, cu o campanie de informare pentru populaţie, inclusiv am tot repetat până la saturaţie aş spune legat de vârsta până la 40 de ani, care se regăseşte în prospectul produsului, pentru că nu am inventat noi această vârstă, este vârsta recomandată, când riscurile sunt mai mari pentru persoane expuse la iod radioactiv. Ori într-o situaţie când sănătatea publică poate fi pusă în pericol de un conflict care se găseşte în vecinătatea României, cred că este moral, este o responsabilitate profesională şi o responsabilitate civică să acţionezi politic, nu să critici", a declarat ministrul Sănătăţii.

 Acesta a precizat că i se pare "ciudat" că medicii de familie nu şi-au informat pacienţii despre iodura de potasiu.

"Spuneţi că un coleg, medic de familie, a avut 300 şi ceva de mesaje într-o singură zi. Eu aş vrea să îl întreb pe acel coleg, medic de familie, dacă în cele 45 de zile de când a apărut acest ordin de ministru, pe care dânsul este obligat să îl cunoască, dacă pacienţii care au venit la el cu alte probleme de sănătate, pacienţii în vârstă de până la 40 de ani au primit din partea lui o reţetă sau măcar o recomandare să se gândească dacă este util să îşi procure de la o farmacie gratuit pastila de iod. Mi se pare foarte ciudat că nişte oameni care nu au reacţionat timp de 45 de zile în niciun fel, se plâng că am repetat un anunţ pe care l-am repetat de foarte multe ori în ultima perioadă", a mai spus Rafila.

Reacția lui Alexandru Rafila vine după ce a fost criticat de medicii de familie pentru că a îndemnat populația să-și ridice "cât mai repede" din farmacii pastilele cu iodură de potasiu, necesare în cazul unei creșteri a radioactivității, și pentru care este nevoie de rețetă de la medicul de familie, declarație care a "dus la panică în rândul populației", și a "blocată activitatea în cabinete".

"După declarația ministrului Sănătății de ieri (luni, 8 august - n.red.), pe care o considerăm iresponsabilă și a dus la panică în rândul populației, ne-a fost blocată activitatea în cabinete.

Toți medicii se plâng că primesc zeci, sute de telefoane. Un coleg a spus că a primit 381 de sms-uri în trei ore de la pacienți care doresc aceste rețete.

Soluția am dat-o din martie, de la primele discuții despre distribuția pastilelor, am continuat de atunci să explicăm că ar trebui eliberate din farmacie, pe baza de buletin, iar farmaciile să verifice pe un site dacă pacientul a mai luat pastile și din altă parte, se poate face un site de acest fel într-o oră, dar ministrul Sănătății trebuie să ceară", a declarat dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Asociațiilor medicilor de familie, marți, la Digi24.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza