Răzvan Cherecheș cere autorităţilor restricții mai severe: Nevaccinaţii să plătească testarea

Răzvan Cherecheș cere autorităţilor restricții mai severe: Nevaccinaţii să plătească testarea

Profesorul Răzvan Cherecheş, specialist în sănătate publică le solicită autorităţilor măsuri mai severe pentru cei nevaccinaţi pentru a putea fi stimulată vaccinarea. Acesta spune că nevaccinaţii ar trebui să plătească testarea. 

Răzvan Cherecheş a declarat luni, într-o intervenţie la jurnalul de la ora 14.00 la postul de televiziune Digi24 că cei nevaccinaţi ar trebui să plătească testarea. "Testare gratis ar trebui să fie, exact cum spunea domnul Tătaru, doar pentru cei care nu se pot vaccina din motive medicale, pentru că altfel, inevitabil se oferă o alternativă la vaccinare.

Ori testarea gratuită doar prelungeşte situaţia în care suntem, în loc să împingă populaţia către vaccinare care este modalitate pen care putem să revenim la normalitate cât mai repede", a declarat luni profesorul UBB Cluj, Răzvan Cherecheş. 

Profesorul solicită autorităţilor din România înăsprirea măsurilor antiepidemice pe modelul austriac. Începând de luni, Austria a decis lockdown pentru persoanele nevaccinate pentru următoarele 10 zile. Amenda pentru încălcarea lockdown-ului este de 1.450 Euro. Profesorul Răzvan Cherecheş, specialist în sănătate publică, susține că măsurile de lockdown pentru persoanele nevaccinate din Austria ar trebui aplicate și în România, țară unde rata de vaccinare este mult mai mică decât acolo.

"Austria are rata de vaccinare de 65%, considerată prea mică pentru prevenirea aglomerării secțiilor de terapie intensivă. Din nefericire, rata de vaccinare este mult mai mică la noi, deci avem și noi nevoie de restricții mai severe, dacă vrem să evităm sutele de morți pe zi”, a comentat pe pagina sa de Facebook, Cherecheș.

În Austria a intrat în vigoare luni un lockdown impus persoanelor nevaccinate împotriva COVID-19, care vor putea să-şi părăsească locuinţele doar pentru cumpărături esenţiale, pentru a merge la lucru sau la medic. Totuși, cetăţenii nevaccinaţi vor avea totuşi permisiunea să iasă la plimbare în orice moment al zilei, pentru a-şi păstra sănătatea fizică şi mintală. Vor exista controale aleatorii, iar neconformările vor fi amendate cu până la 1.450 de euro.

Pe fondul valului epidemic în creştere, Austria a raportat duminică 11.552 de cazuri noi de infectare, iar rata de incidenţă pe şapte zile a ajuns la aproape 850 de cazuri la 100.000 de locuitori. Măsurile de lockdown vor fi aplicate pentru o perioadă iniţială de 10 zile.

Comenteaza