Video Răzvan Cherecheș vorbește despre efectele adverse ale vaccinurilor. Diferențele dintre Pfizer, Moderna și Astra Zeneca

Răzvan Cherecheș vorbește despre efectele adverse ale vaccinurilor. Diferențele dintre Pfizer, Moderna și Astra Zeneca
| Foto: captura video

Profesorul de sănătate publică de la Universitatea Babeş-Bolyai a explicat care sunt efectele adverse ale serurilor anti-coronavirus.

Efectele adverse relativ comune sunt: una din 10 persoane poate să dezvolte dureri la locul injectării, dureri articulare, durere de cap, febră până la 38 de grade, diaree, greaţă, vărsături. Aceste reacţii durează 24 – 48 de ore”, spune Răzvan Cherecheş

Apoi, una din 100 de persoane poate să dezvolte roşeaţă sau umflătură la locul injectării.

Una din 1.000 de persoane poate să dezvolte lipsa apetitului, ameţeală, transpiraţie, uşoare umflături ale ganglionilor de la subsoara mâinii în care a fost injectată.

„Aici apare o diferenţă faţă de vaccinul Pfizer, care poate să dea insomnie”, adaugă profesorul de sănătate publică.

Una din 100.000 de persoane poate să dezvolte reacţii alergice, acesta fiind cel mai serios efect advers al vaccinului AstraZeneca identificat până în acest moment, conform lui Cherecheş: „Efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca nu sunt mai severe decât efectele adverse ale vaccinurilor Pfizer sau Moderna”.

Cel mai recent caz care a ridicat semne de întrebare este din Austria. Ţara a suspendat, duminică, imunizarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca după decesul unei persoane şi îmbolnăvirea alteia. Vaccinarea este anulată până la verificarea cauzei morţii. 

În Germania, în februarie, din 736.800 de doze de AstraZeneca, folosise doar 64.869, pentru că deşi uşoare, mai multe cadre medicale au avut reacţii adverse. 

În România, la ultima raportare au fost înregistrate 57 de reacţii adverse, din care 1 de tip local şi 56 de tip general. 20 dintre acestea au apărut la persoane imunizate cu vaccin Pfizer şi 37 la cei imunizaţi cu AstraZeneca.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, România nu a înregistrat până acum reacţii grave în urma vaccinării contra Covid-19. Cele mai frecvente reacţii adverse sunt durerile în zona administrării, cele musculare sau oboseala.

Comenteaza