Reacţiile alergice severe la vaccinul Moderna sunt rare: 10 cazuri de şoc anafilactic la 4 milioane de vaccinuri administrate

Reacţiile alergice severe la vaccinul Moderna sunt rare: 10 cazuri de şoc anafilactic la 4 milioane de vaccinuri administrate
| Foto: mediafax.ro

Reacţiile alergice severe la vaccinul coronavirus Moderna sunt rare, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA.

Reacţiile alergice severe la vaccinul coronavirus Moderna par a fi destul de rare, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, după ce 4 milioane de persoane au primit primele doze în America, relatează Reuters.
 
Pe baza datelor, CDC a spus că anafilaxia, o reacţie alergică care pune viaţa în pericol, a avut loc la o rată de 2,5 cazuri la 1 milion de doze administrate.
 
“Pe baza acestor controale preliminare, şocurile anafilactice după injectarea vaccinului Moderna împotriva COVID-19 sunt un eveniment rar,” a scris Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.
 
Agenţia a avertizat că riscul de anafilaxie este dificil de comparat cu vaccinurile non-COVID-19, deoarece este foarte nou în programul de vaccinare.
 
Începând cu 10 ianuarie, au existat 10 cazuri de anafilaxie raportate la 4,04 milioane de persoane care au primit cele doze de vaccin cu serul Moderna, conform raportului săptămânal al agenţiei Morbidity and Mortality Weekly.
 
CDC a spus că aceste caracteristici ale reacţiilor alergice severe la vaccinul Moderna sunt similare cu cele raportate la vaccinul dezvoltat de Pfizer/ BioNTech.
 
La începutul acestei luni, CDC a raportat reacţii alergice severe la vaccinul Pfizer / BioNTech apărute la o rată de 11,1 la 1 milion de vaccinări.
 
Pentru ambele vaccinuri, simptomele au apărut la 15 minute după administrarea vaccinului
şi au fost mai frecvente în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 31 - 63 de ani. Mulţi dintre cei care au suferit anafilaxie după ce au primit serul aveau antecedente de alergii sau reacţii alergice, iar mai mulţi au avut un episod de anafilaxie în trecut, a precizat CDC.

Comenteaza