Român întors din străinătate, internat cu malarie. Avertismentul medicilor

Român întors din străinătate, internat cu malarie. Avertismentul medicilor

Un bărbat întors luna trecută din Camerun a fost internat în spital, fiind diagnosticat cu malarie.

Pacientul are 41 de ani şi a revenit din Camerun la sfârşitul lunii iulie. Acesta se află internat la Spitalul Cinic de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" din Iaşi.

"Bărbatul a prezentat simptome asemănătoare unei viroze respiratorii şi s-a adresat medicului de familie, care i-a prescris tratament simptomatic. Pentru că starea de sănătate nu i s-a îmbunătăţit după acest tratament, bărbatul s-a prezentat la Spitalul Municipal Paşcani, unde, de asemenea, a fost supus unei scheme de tratament pe care l-a urmat în regim de spitalizare. În cursul zilei de ieri, 18 august, el a fost admis prin transfer la spitalul nostru cu cefalee intensă, febră 38.8 grade Celsius şi mialgii (dureri musculare). Acesta ne-a comunicat că a avut şi peste 40 de grade Celsius când a prezentat primele simptome. În urma unei prime discuţii cu medicul de gardă, aflând că pacientul a revenit de curând dintr-o zonă endemică (chiar dacă a efectuat profilaxia pentru malarie) i s-au prelevat de urgenţă analize în cadrul laboratorului de analize medicale al spitalului pentru malarie, iar rezultatul a fost pozitiv”, a declarat Roşu.

"Malaria poate avea o evoluţie imprevizibilă"
 
Florin Roşu a precizat că bolnavul se află sub tratament curativ, este stabil hemo-dinamic, i se administrează perfuzii de reechilibrare hidroelectrolitică şi este monitorizat de echipa medicală. El va rămâne internat pe toată perioada tratamentului, iar decizia de externare va fi luată doar când se va afla în afara oricărui pericol, având în vedere că malaria poate avea o evoluţie imprevizibilă.
 
"Putem spune că a venit la timp la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase ”Sf. Parascheva” Iaşi, deoarece complicaţiile malariei sunt grave: malaria cerebrală, insuficienţă multiplă de organ, cu evoluţie nefavorabilă”, a adăugat medicul. 
 
Acesta a făcut apel la persoanele care vin din zone endemice ca, atunci când prezintă orice simptome de boală, să se adreseze imediat medicului de familie, iar locul unde a călătorit să fie primul pe care îl menţionează în discuţia cu acesta.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza