Români internați cu febră tifoidă după ce s-au întors din călătorii în țări tropicale. Medic: "Avem deja al patrulea caz"

Români internați cu febră tifoidă după ce s-au întors din călătorii în țări tropicale. Medic: "Avem deja al patrulea caz"
| Foto: mediafax.ro

Patru români au fost internați cu febră tifoidă, într-un spital din Capitală, boală care nu a mai fost întâlnită de mulți ani în România ca transmitere autohtonă.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”, Simin Aysel Florescu, a declarat vineri că s-a înregistrat deja al patrulea caz de febră tifoidă la spital, toţii pacienţii fiind români care nu s-au vaccinat, trei dintre aceştia reveniţi din călătorii efectuate în Congo.

Febra tifoidă este o boală contagioasă severă, răspândită în mai toate ţările exotice, cu climă caldă. Este o afecțiune acută ce apare în urma contactării bacteriilor Salmonella typhi sau Salmonella paratyphi, prin ingerarea de hrana sau de apă contaminată. Specialiștii spun că Salmonella paratyphi provoacă forma severă a bolii. 

„Iată începem să ne întâlnim din ce în ce mai mult la călători români care vin din Africa. Avem deja al patrulea caz de febră tifoidă în spital care este achiziţionată de undeva… ultimul din Pakistan, parcă şi cele trei precedente din Congo. Toţi sunt români care au călătorit pe acolo şi care nu s-au vaccinat”, a afirmat medicul la conferinţa Vaccinarea, o şansă pentru sănătate şi viaţă, organizată de Academia de Ştiinţe Medicale, citată de Agerpres.

Împotriva febrei tifoide există vaccinuri cu rol protector care variază între 50 – 80%, și care se administrează cu cel puţin o săptămână înainte de potenţiala expunere.

Simin Aysel Florescu a spus că joi a fost diagnosticat şi un caz de tuse convulsivă la un copil.

„Bolile tropicale nu mai sunt doar la tropice. (…) În afară de cazurile de import, începem să ne confruntăm cu cazuri de boli tropicale cu transmitere în zone temperate. Scăderea ratei de acoperire vaccinală naţională ne poate pune în pericol şi pentru bolile tradiţional vaccinabile, cum ar fi poliomielita. Faptul că putem primi poliomielită de la vecinii noştri din Ucraina, dar şi de la refugiaţii şi migraţii din Africa sau din Asia, unde există rate în creştere de poliomielită din cauza scăderii acoperirii vaccinale. Dacă şi noi ne scădem acoperirea, o să avem şi noi. (…) Chiar ieri s-a diagnosticat un caz de tuse convulsivă la un copil de la noi”, a susţinut medicul.

Potrivit acesteia, modificările climatice afectează bolile infecţioase.

„Vedem că 58% din bolile infecţioase sunt agravate de către aceste modificări climatice şi practic 10% din cele agravate sunt cele care nu se raportează în aceste sisteme obligatorii. Este posibil să avem de-a face cu nişte mici surse de epidemii viitoare”, a arătat managerul spitalului „Victor Babeş.

Bacilul tific este o bacterie care infectează numai omul, în timp ce speciile de Salmonella, responsabile de febra paratifoidă sau de febrele enterice, afectează atât omul cât şi animale domestice.

Cazurile severe se caracterizează prin febră debutată treptat, cefalee, stare alterată anorexie şi insomnie.

Constipaţia este mai frecventă decât diareea la adulţi şi la copiii mai mari. Fără tratament boala progresează cu febră înaltă (39-40C) persistentă, bradicardie, hepatoslenomegalie, simptome digestive şi uneori pneumonie.

În a treia săptămână, în absenţa tratamentului pot apărea complicaţii, dintre care unele pot fi fatale (perforaţii digestive, peritonită, hemoragii).

Aproximativ 2-5% din bolnavi devin purtători cronici, la care bacteria persistă în tractul biliar după dispariţia simptomelor clinice. Purtătorii cronici au un rol epidemiologic important în menţinerea circulaţiei bacteriei.

Vaccinarea antifebra tifoidă nu este obligatorie pentru călători, totuşi este recomandată când sunt vizitate zone în care infecţia este endemică, mai ales când se călătoreşte în localitaţi mici, în arii rurale aflate în afara rutelor turistice, unde alimentele şi apa ar putea fi contaminate.

Fructele de mare din ape contaminate reprezintă o importantă sursă de infecţie. Muştele pot contamina alimentele și acestea pot să devină infectante.

Poluarea surselor de apă ar putea să fie sursă de epidemii de febră  tifoidă.

Comenteaza