România, în pragul epidemiei de gripă. Care este situaţia la Cluj

România, în pragul epidemiei de gripă. Care este situaţia la Cluj

România se află în cea de-a doua săptămână epidemică după ce numărul de îmbolnăviri de gripă a crescut de la o zi la alta şi 27 de persoane au murit din cauza virusului.

Ţara noastră se află în cea de-a doua săptămână epidemică după ce numărul de îmbolnăviri a crescut peste nivelul aşteptat.

Săptămâna epidemică se declară la o creştere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat şi cel puţin 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate.  
Pentru o perioadă epidemică este nevoie de succesiunea a cel puţin 3 săptămâni epidemice.

La nivelul judeţului Cluj, numărul virozelor respiratorii este în creştere, săptămâna trecută fiind raportate 1977 de cazuri, faţă de 1570 de cazuri întregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit directorului DSP Cluj, dr. Mihai Moisescu-Goia, la Cluj, au fost raportate 14 cazuri de gripă diagnosticate clinic, dar încă neconfirmate de laborator dintre care 4, internate în ultimele 12 de ore la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase.

De asemenea, la cabinetele medicilor de familie din judeţ există 3.000 de doze de vaccin pentru imunizarea categoriilor cu risc - persoane în evidență cu afecțiuni medicale cronice
pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat,
obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienței umane, gravide şi personalul sanitar.


Recomandarea  medicilor este ca la primele semne de îmbolnăvire să fie consultat medicul de familie şi să se evite automedicaţia. Persoanele bolnave trebuie să se izoleze pentru a nu transmite virusul. De asemenea, este indicat ca cei care sunt nevoiţi să intre în contact cu o persoană bolnavă să se protejeze cu o mască.

Se impune respectarea regulilor de igienă personală, igiena mâinilor și a tusei, evitarea aglomerațiilor deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectăriişi apariţia primelor manifestări de boală.

Marţi, numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 27, potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Ultimele două persoane care au murit din această cauză sunt un bărbat de 70 ani din judeţul Timiş şi o femeie de 71 de ani din Bucureşti.

Amândoi au fost confirmaţi cu virus gripal tip A, aveau condiţii medicale preexistente şi nu au fost vaccinaţi antigripal. 

 

Comenteaza