România, la un pas de epidemia de gripă. Şedinţă de urgenţă la Ministerul Sănătăţii
- Scris de Ziua de Cluj
- 25 Ian 2019, 10:33
- Sănătate
- Ascultă știrea

România se pregăteşte să declare epidemie de gripă după ce, în ultimele săptămâni, cazurile de îmbolnăviri au crescut alarmant, iar numărul deceselor a ajuns la 34.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, i-a chemat pe responsabilii din domeniu pentru a vedea ce măsuri trebuie luate în condițiile în care ţara noastră este la un pas de epidemia de gripă, scrie realitatea.net.
Numarul cazurilor de infectii respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% fata de nivelul asteptat, potrivit unui anunt facut de Ministerul Sanatatii. Conform raportarilor INSP, saptamana 14-20 ianuarie a avut un caracter epidemic, la fel ca si saptamana anterioara acesteia.
Conform specialistilor, daca si cea de a 3-a saptamana consecutiv isi va mentine caracterul epidemic, va fi declarata epidemia de gripa, transmite MS.
La Cluj-Napoca, în săptămâna 14-21 ianuarie 2019, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase au fost confirmat 40 de cazuri de gripă.
NU RATA:
» Cum arăta „Untold-ul” de acum 50 de ani! Zeci de mii de oameni participau la Târgul de Fete de la Găina
» Ce salarii sunt în Primăria Cluj-Napoca. VEZI sumele lunare + Cât căștigă primarul Emil Boc
» Chirie în bătaje de joc în centrul Clujului. Open space de tip „aici mâncai, aici mă c..ai” / „Învârți în mâncare de pe WC”
Numarul deceselor provocate de gripa creste de la o zi la alta. Bilantul a ajuns la 34 de romani care au murit de cand a inceput sezonul virozelor respiratorii.
Pentru limitarea îmbolnăvirilor, specialiştii recomandă câteva măsuri, printre care izolarea la domiciliu a celor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei, purtarea măştilor, spălatul pe mâini, folosirea de batiste de unică folosinţă:
-consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare;
-respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului);
-evitați contactul apropiat cu persoanele bolnave, indepărtați-vă de persoanele care tușesc
sau strănută (minim 1,5 m);
-evitarea aglomerațiilor - mijloace de transport în comun, spectacole, reuniuni sportive etc -
deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent
sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării
şi apariţia primelor manifestări de boală.
-igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
-evitați să vă atingeți ochii, nasul sau gura direct cu mana, iar dacă ați efectuat acest gest
este recomandat a vă spăla pe mâini.
Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei