România vrea să vândă pe piața externă vaccinurile AstraZeneca rămase nefolosite

România vrea să vândă pe piața externă vaccinurile AstraZeneca rămase nefolosite

Guvernul României pregătește cadrul legal pentru a scoate la vânzare pe piața externă vaccinurile AstraZeneca rămase nefolosite.

Informația a fost confirmată, duminică seara, la Digi24, de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. „Adresabilitatea pentru acest vaccin a scăzut foarte mult, este cumva un trend care se regăsește la nivel european. Tocmai de aceea, la nivel european se pregătește un mecanism, pe de o parte de donație prin mecanismul COVAX, sau de revânzare către state terțe.

Inclusiv în România se pregătește acest mecanism de revânzare sau de donație și e foarte probabil că așa se va întâmpla, vor fi o parte donate, o parte revândute”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

În momentul de față, România are un surplus de aproximativ 1,7 milioane de doze de vaccin Vaxzevria - AstraZeneca. A primit 2.438.880 de doze de vaccin produse de compania AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 743.956 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației. Restul se află la Institutul Cantacuzino, pe stoc, așteptând să fie livrate. 

Problema autorităților din România este că cetățenii, care acum pot să opteze pentru un anumit tip de vaccin, refuză să se imunizeze cu VaxZevria, pentru că se tem de efectele secundare, după ce mai multe țări din UE au anunțat că suspendă vaccinarea cu serul AstraZeneca. 

Potrivit reglementărilor la nivelul UE, țările care achiziționează vaccinuri prin programul Comisiei Europene pot să le doneze către terțe țări dar au și posibilitatea de a le revinde, fără a avea însă voie să facă profit din asta.  Cadrul legal necesar pentru ca România să poată revinde dozele de vaccin din stoc ar urma să fie adoptat în următoarea ședință de guvern.

Comenteaza