”ROVaccinare, misiune îndeplinită”. Ce arată raportul vaccinărilor anti-COVID. ”Înfiorător ce conține, ar fi de râs, dacă nu ar fi extrem de tragic…”

”ROVaccinare, misiune îndeplinită”. Ce arată raportul vaccinărilor anti-COVID. ”Înfiorător ce conține, ar fi de râs, dacă nu ar fi extrem de tragic…”

Specialistul în comunicare Bogdan Oprea, fost purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, semnalează publicarea ”pe ascuns” a raportului privind campania de vaccinare anti-COVID, care conține și raportările efectelor adverse, despre care afirmă că ”autoritățile s-au chinuit” să le ”mușamalizeze”.

Comitetul pentru vaccinarea anti-COVID a întocmit un raport intitulat ”ROVaccinare misiune îndeplinită”, în care prezintă rezultatele campaniei de vaccinare coordonată de CNCAV până la jumătatea anului 2022, când vaccinarea a fost preluată de Ministerul Sănătății.

Publicarea raportului a fost semnalată în premieră de către Bogdan Oprea, fost purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, la începutul anului 2021, care spune că documentul a fost afișat pe site, dar fără ca acest lucru să fie anunțat public.

Într-o postare pe contul său de Facebook Bogdan Oprea afirmă că la ”o simplă răsfoire a unor pagini din acest document-etalon pentru nivelul dezastruos în care s-a organizat campania de vaccinare anti-COVID-19” aflăm că au fost zeci de mii de reacții adverse și rata de vaccinare a fost sub jumătatea populației. 

”Este înfiorător ce conține, ar fi de râs, dacă nu ar fi extrem, dar extrem de tragic…

Câteva remarci personale la o simplă răsfoire a unor pagini din acest document-etalon pentru nivelul dezastruos în care s-a organizat campania de vaccinare anti-COVID-19 și comunicarea instituțiilor Statului Român în această criză pandemică.

(...) Ce consideră Statul Român drept o „MISIUNE ÎNDEPLINITĂ”, cu majuscule și de pus în titlu?

Aflăm fix la coada raportului, într-un jos de pagină, înainte de capitolele de anexe, o activitate care a implicat mii de angajați ai statului, de la cel mai înalt nivel central, desfășurată pe durata a mai bine de un an, care a dus la vaccinarea a… 41,85% din populație (pag. 88), mult sub jumătatea populației. Misiune îndeplinită, spun ei, și-o pun, cu fală, în titlu…”, a explicat Bogdan Oprea.

Specialistul este de părere că autoritățile au încercat să mușamalizeze raportările privind reacțiile adverse, date care acum apar în documentul publicat de CNCAV.

”(2) Absolut îngrijorător, raportul publicat pe ascuns ne arată, în premieră, partea pe care autoritățile s-au chinuit atât de mult s-o ascundă și s-o mușamalizeze: raportările de efecte adverse (credeți-mă, știu ce vorbesc când fac referire la mușamalizare, și din perioada scurtului meu mandat de purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, ianuarie - martie 2021, și din ulterioare experiențe medicale personale legate de vaccinare).

Raportul de activitate al CNCAV indică acum, negru pe alb, 41.486 de reacții adverse post-vaccinare indezirabile (RAPI) (pag. 29)! 41.486 de oameni!!! Aceștia sunt oameni, nu cifre! Oameni despre care, pe durata vaccinării, autoritățile și CNCAV-ul nu au scos o vorbă, au mințit că nu există, că nu sunt grave efectele raportate de cetățeni (căutați declarațiile lor, este plin internetul de ele).

Ce aflăm astăzi din raport? Că au fost 15 cazuri de boli inflamatorii ale inimii (miocardite, pericardite etc.), 18 cazuri de tulburări hematologice, 20 de cazuri de afecțiuni ale sistemului nervos, inclusiv 16 cazuri de paralizie facială, 424 de cazuri de reacții alergice şi 12 cazuri cu şoc anafilactic. (pag. 30)

Câți dintre acești oameni, repet, nu cifre, au murit? Câți au rămas bolnavi și cu sechele pentru tot restul vieții? Câți au beneficiat de analize medicale și tratament asigurat de stat pentru că au crezut mesajele autorităților care vorbeau doar despre beneficii și care mușamalizau cazurile de efecte adverse? De câți ați avut grijă și în ce fel, domnilor și doamnelor de la Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19?”, a spus fostul purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Oprea afirmă că a fost înregistrată o rată scăzută a vaccinării tocmai pentru că autoritățile au încercat să mușamalizeze reacțiile adverse, dar și pentru că strategia de comunicare a fost slabă:

”Știți de ce ați avut o rată de vaccinare atât de scăzută, domnule președinte Iohannis, domnule colonel doctor Gheorghiță? Vă spun eu și v-o poate confirma orice alt specialist adevărat în comunicare: pentru că ați mințit! Ați încercat să mușamalizați cazurile de efecte adverse și ați vrut să duceți de nas o țară întreagă insultând inteligența fiecărui cetățean în parte.

Orice persoană care a răsfoit un manual de comunicare de criză a înțeles că prima regulă în aceste situații este să spui adevărul pentru că orice minciună se întoarce întotdeauna împotriva ta.

(...) Pentru că am cunoștințe printre cei care au făcut parte din Grupul de lucru Comunicare al CNCAV, le spun și lor și vă spun și dvs., domnule președinte Iohannis, domnule colonel doctor Gheorghiță, comunicarea nu înseamnă să organizezi microfoanele la conferințe de presă și să pui cuvinte care sună bine pe cartoane de Facebook, ci înseamnă, înainte de orice, strategie. Or, niciunde în raportul acesta de activitate pe care-l publicați pe ascuns nu ați scris un rând despre strategia de comunicare și obiectivele ei măsurabile! Asta pentru că, știam de atunci, era evident pentru orice om cu experiență adevărată în comunicare, nu ați avut o strategie de comunicare profesionistă!”

Bogdan Oprea subliniază că nu este împotriva vaccinării, dimpotrivă, dar contestă ”modul dezastruos” în care autoritățile publice centrale au comunicat pe durata pandemiei și a campaniei de vaccinare împotriva COVID.

”P.S. 1: Le transmit, din capul locului, anti-vacciniștilor și conspiraționiștilor de orice fel că nu am fost și nu sunt împotriva vaccinării ca măsură de protecție în pandemia de COVID-19 prin care am trecut. În situația în care ne aflam la începutul anului 2021, ca resurse medicale, mai ales, a fost cea mai eficientă decizie pentru salvarea a cât mai multe vieți, chiar cu nedoritul preț al pierderii câtorva vieți și al suferinței unora. Contest, însă, modul dezastruos în care autoritățile publice centrale au comunicat pe toată durata pandemiei și pe toată durata campaniei de vaccinare. Mai contest și multe dintre deciziile incoerente și absurde care au însoțit vaccinarea. Și contest, mai ales, lipsa de profesionalism și impostura celor aflați în unele funcții publice importante.

P.S. 2: Raportul de activitate al CNCAV l-am găsit întâmplător în noaptea aceasta căutând niște resurse de documentare. Spun aceasta tot ca să scutesc eventuale explicații pentru conspiraționiștii care vor încerca, poate, să țopăie pe aici și pe care-i invit să cânte la altă masă; le mai spun încă o dată, am susținut și susțin vaccinarea anti-COVID-19 în condițiile în care ne aflam atunci”, încheie Bogdan Oprea mesajul postat pe Facebook.

 

 

Comenteaza