S-a decis data examenului de rezidențiat

S-a decis data examenului de rezidențiat

Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor a dat, marți, raport favorabil proiectului care prevede ca numărul locurilor pentru rezidenţiat să fie egale cu numărul absolvenţilor facultăţilor de Medicină. 

Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor a adoptat, cu unanimitate de voturi, raport de admitere pentru proiectul de lege care prevede completarea Ordonanţei de Guvern 18/2009, privind egalarea locurilor disponibile pentru rezidenţiat cu numărul absolvenţilor de Medicină. 

Proiectul prevede că: „Cifra de şcolarizare pentru rezidenţiat pentru anul 2019 se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Această cifră va fi egală cu numărul absolvenţilor de medicină cu diplomă de licenţă. Ministerul Finanţelor asigură resursele financiare necesare şcolarizării prin rezidenţiat la nivelul cifrelor de şcolarizare aprobate”, transmite Mediafax.

În legea în vigoare, cifra de şcolarizare a rezidenţilor se aprobă anual prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei, cercetării şi inovării.

Deputaţii au amendat proiectul în Comisia de Sănătate, astfel examenul de rezidenţiat fiind programat pentru data de 8 decembrie.

Totodată, medicii rezidenţi care nu îşi iau examenul de rezidenţiat dar care au finalizat toate stagiile, pot să rămână în sistemul sanitar până la 3 ani dacă sunt angajaţi de un spital, astfel rezolvându-se deficitul de medici din unele spitale sau specializări

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului aparţine mai multor senatori şi deputaţi, PSD, PNL, PMP, şi UDMR şi a fost adoptată în unanimitate.

În mod normal, examenul de rezidenţiat trebuia să se desfăşoare mai devreme, însă ordinul comun al ministrului Educaţiei şi al ministrului Sănătăţii nu a putut fi semnat, din cauza faptului că nu există un ministru la Educaţie.

Comenteaza