S-a dezvoltat un TEST COVID-19, cu 99% precizie. Rezultatul e disponibil în cel mult 20 de secunde

S-a dezvoltat un TEST COVID-19, cu 99% precizie. Rezultatul e disponibil în cel mult 20 de secunde
| Foto: mediafax

Oamenii de ştiinţă de la un centru de cercetare universitar din Turcia susţin că au dezvoltat un test ultra-rapid pentru depistarea coronavirusului. 

Potrivit experţilor turci, testul COVID-19 are o precizie de 99%, iar pentru realizarea acestuia nu e necesară recoltarea de probe nazale. În plus, rezultatele sunt gata în decurs de cel mult 20 de secunde, scrie Euro News. 

Kit-ul de testare Diagnovir, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Bilkent, foloseşte nanotehnologia pentru a detecta prezenţa virusului SARS-CoV-2 în organismul pacienţilor.

Cum funcţionează testul ultra-rapid pentru depistarea coronavirusului Prin tamponare, din cavitatea bucală a pacientului este extrasă o probă. Aceasta este amestecată ulterior cu o soluţie şi adăugată pe zona de detectare a agentului patogen.

„Acesta identifică prezenţa agenţilor patogeni cu o precizie ridicată prin transmiterea unui semnal fluorescent”, explică Ali Aytac Seyman, specialist de la Centrul Naţional de Cercetare în Nanotehnologie (UNAM).

El a subliniat că, spre deosebire de testul PCR utilizat pe scară largă, care depistează materialul genetic specific dintr-o probă, Diagnovir „se concentrează asupra prezenţei sau absenţei virusului folosind metode optice avansate."

Astfel, testul COVID-19 poate oferi un rezultat pozitiv în decurs de 5-10 secunde, dar întregul proces ar dura până la 20 de secunde dacă rezultatul este negativ. 

Cercetătorii îşi propun acum să obţină aprobarea autorităţilor turce pentru a începe producerea în masă a kit-urilor în următoarele două luni. Ei speră că vor înlocui în cele din urmă testele PCR.

Comenteaza