S-a inventat “senzoul Covid”, care depistează pozitivii dintr-o încăpere în doar 15 minute

S-a inventat “senzoul Covid”, care depistează pozitivii dintr-o încăpere în doar 15 minute
| Foto: roboscientific.com

“Senzoul Covid” care ar putea detecta dacă cineva dintr-o cameră este infectat cu Coronavirus în doar 15 minute a fost dezvoltat de o echipă de oameni de știință britanici.

Tehnologia ar putea oferi un mod accesibil de a testa un număr mare de oameni în spații închise, inclusiv cabine de aeronave, case de îngrijire, săli de clasă și birouri. Dispozitivul, creat de firma RoboScientific din Cambridgeshire în estul Angliei, folosește senzori care pot detecta un miros distinct care rezultă din modificări chimice la nivelul pielii sau în respirația persoanelor infectate cu Covid.

Virusul provoacă o modificare a compușilor organici volatili (COV) care alcătuiesc mirosul corpului – generând o “amprentă digitală” care nu poate fi detectată de oameni, dar poate fi detectată de dispozitiv atunci când absoarbe mirosul. Dispozitivul, care poate fi montat pe perete sau tavan, este programat să trimită automat rezultate pozitive persoanei desemnate prin SMS sau e-mail.

Deși în fazele incipiente, cercetările efectuate de London School of Hygiene & Tropical Medicine și Universitatea Durham arată că dispozitivul are o rată de precizie între 98 și 100%. Acest lucru ar însemna că acestea sunt mult mai exacte decât testele de debit lateral și la fel de precise ca testele PCR. Dispozitivele costă 5.000 de lire sterline și, deși nu sunt ieftine, ar putea reduce nevoia de teste frecvente de PCR și de debit lateral pe scară largă.

Studiul a folosit probe de miros corporal de la șosete purtate și donate echipei de 54 de persoane – 27 de persoane Covid-19 pozitive care erau asimptomatice sau aveau simptome ușoare și 27 de persoane neinfectate. Pe o perioadă de două zile, senzorii au atins rate de precizie de 100%, dar cercetătorii spun că este nevoie de mai multe studii la scară mai mare pentru a le determina eficacitatea.

Dispozitivul portabil ar putea detecta dacă o persoană este Covid-19 pozitivă din cauza mirosului său corporal. Dacă sunt utilizate în spații publice, experții consideră că aceste dispozitive ar putea înlocui testarea PCR și a fluxului lateral ca un instrument mai rapid, mai puțin invaziv, pentru a informa pe cineva dacă este infectat și trebuie să se autoizoleze, transmit MSN.com şi The Times, citate de g4media.ro

loading...
Comenteaza