Salariile din asistență socială și sănătate, majorate din această lună. Rafila: Restabileşte un anumit echilibru

Salariile din asistență socială și sănătate, majorate din această lună. Rafila: Restabileşte un anumit echilibru
| Foto: mediafax.ro

Executivul a adoptat, joi, o ordonanţă de urgenţă privind majorări salariale pentru personalul din sănătate, asistenţă socială şi alte sectoare de activitate bugetară.

„Actul normativ aprobat de Executiv stabileşte că, începând cu luna martie 2024, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţii din domeniul asistenţei sociale, precum şi ale personalului TESA din unităţile şi centre de asistenţă socială cu sau fără personalitate juridică se majorează cu 20% faţă de nivelul salariului de bază aferent lunii decembrie 2023. Această majorare se acordă în două tranşe egale, începând cu data de 1 martie 2024, respectiv 1 iunie 2024”, anunţă, joi, Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.

Joi seara, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că OUG pentru majorarea salariilor din Sănătate şi Asistenţă socială „restabileşte un anumit echilibru”, întrucât categorii importante din rândul personalului medical rămăseseră foarte mult în urmă cu salariile.

„Acest act normativ cred că restabileşte un anumit echilibru. Categorii importante din rândul personalului medical rămăseseră foarte mult în urmă cu salariile. În primul rând, asistenţii medicali, personalul TESA, personalul auxiliar beneficiază de cea mai consistentă majorare”, a afirmat ministrul Sănătăţii, la Antena 3.

Rafila a afirmat, totodată, și că trebuie dezvoltate criterii de plată pentru performanţă.

"Nu poţi să pui semnul de egalitate între un chirurg care face câteva operaţii într-o lună şi altul care care face câteva operaţii pe zi. Din păcate, în momentul de faţă au acelaşi venit. (...) Performanţa în medicină o măsori şi prin cantitate şi prin complexitatea intervenţiilor pe care le faci. De exemplu, o operaţie de apendicită nu e similară cu o operaţie de neurochirurgie. Eu mă refer la aceeaşi categorie de personal, adică nu compari un neurochirurg cu un chirurg general, şi acolo trebuie să existe o plată prin care performanţa să fie încurajată. Discut despre un concept, nu despre punerea lui în aplicare mâine, dar asta este direcţia în care trebuie să ne îndreptăm. (...) Managerul trebuie să aibă la îndemână instrumente de a crea departajări", a declarat ministrul Rafila. 

Comenteaza