Semnal de alarmă tras de Radu Moisin! „Se testează cu 26% mai puțin față de luna noiembrie 2020” / „Clujul testează mult, iar alții simbolic”

Semnal de alarmă tras de Radu Moisin! „Se testează cu 26% mai puțin față de luna noiembrie 2020” / „Clujul testează mult, iar alții simbolic”
| Foto: Deutche Welle

Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, susține că a lucrat la un studiu care a demonstrat o scădere majoră a testelor de COVID-19, în contextul în care suntem în valul al treilea al pandemiei, iar secțiile ATI sunt sufocate.

Astfel, deputatul clujean i-a cerut public ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, să nu mai „ascundă gravitatea” pandemiei și i-a adresat două întrebări. „În contextul valului 3 al pandemiei de Covid19, contează foarte mult testele efectuate și soluțiile care pot da rezultate. În spațiul public au fost lungi dezbateri cu privire la faptul că, deși unele județe se află în scenariul verde, secțiile ATI nu mai au paturi libere.

Împreună cu echipa mea, am lucrat la o analiză comparativă între numărul de teste efectuate în toată țara și cazurile Covid-19 aflate la ATI, în perioada 1-15 noiembrie 2020, respectiv 1-15 martie 2021. Analiza trage un semnal de alarmă deoarece există diferențe majore în ceea ce privește numărul de teste RT PCR din noiembrie 2020 și cele din martie 2021, când se observă o scădere de peste 26% în totalul de teste efectuate zilnic.

Totodată, puține județe, printre care și Clujul, testează mult, iar majoritatea testează mai degrabă simbolic. Este necesar, pe model european, să extindem categoriile prioritare de testare la bolnavii cronici”, a transmis Moisin pe pagina sa de Facebook.

Cele două întrebări ale parlamentarului clujean sunt următoarele:

1. Care este motivul pentru care în acest moment se efectuează un număr vizibil mai mic de teste RT PCR, aproximativ 26% mai puține în martie 2021 față de noiembrie 2020, în ciuda faptului că ne aflăm în valul al treilea al pandemiei?

2. Aveți de gând să modificați strategia de testare RT PCR și să introduceți noi categorii de persoane supuse testării prioritare?

Întreaga interpelare a lui Radu Moisin poate fi accesată AICI.

Comenteaza