Simbolul extrem de IEFTIN al VIEŢII ETERNE, previne CANCERUL, protejează MUŞCHII, îmbunătăţeşte DIGESTIA

Simbolul extrem de IEFTIN al VIEŢII ETERNE, previne CANCERUL, protejează MUŞCHII, îmbunătăţeşte DIGESTIA
Cu un miros puternic, înţepător, este fie adorată, fie urâtă. Consumată pe scară largă, atât crudă, cât şi gătită, dă o savoare aparte preparatelor româneşti. Se găseşte pe toate tarabele, indiferent de sezon, la preţuri incredibil de mici, iar, în plus, are numeroase proprietăţi curative.

Originară din regiunile de stepă din Asia centrală și de vest, probabil pe pe teritoriul Afganistanului de azi, ceapa este printre cele mai vechi plante de cultură, fiind utilizată de circa 5.000 de ani, atât ca plantă medicinală, cât şi ca legumă sau condiment.

În Egiptul antic era considerată un simbol al vieții eterne, datorită formei sale rotunde și a inelelor concentrice și era oferită zeilor sau era folosită ca monedă de plată de a ajunge în rai.

Ceapa este bogată în fructani, vitaminele A, B şi C, sodiu, potasiu, fosfat,nitrați calcaroși, fier, sulf, iod, siliciu, acid fosforic și acid acetic, disulfură de alil și de propil, glucochinină şi oxidaze diostaze. Este eficientă împotriva bacteriilor, cum ar fi bacillus subtilis, salmonella şi E.coli, însă nu are o acţiune la fel de intensă ca a usturoiului, întrucât în ceapă se găsesc doar un sfert din compuşii sulfului care fac parte din compoziţia usturoiului.

Are numeroase proprietăţi curative, ceapa susţinând sănătatea creierului şi a inimii, întărind oasele, îmbunătăţind digestia şi reducând riscul apariţiei cancerului.

Previne cancerul

Studiile au arătat că persoanele care consumă frecvent ceapă au un risc mai scăzut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare şi a anumitor tipuri de cancer, comparativ cu cei care evită această legumă. Specialiştii cred că această capacitate a cepei este asociată cu flavonoizii care blochează agenţii ce favorizează apariţia cancerului şi pe care îi deţine alimentul. Printre tipurile de cancer a căror apariţie o previne se numără cel de colon, cel de prostată, cel esofagian şi cel de stomac.

Protejează muşchii

Datorită quercetinei, ceapa poate compensa vătămarea oxidativă a fibrelor musculare şi a ţesuturilor din corp, cauzată de antrenamentele fizice excesive. Studiile realizate pe şoareci au demonstrat că acest flavonoid ajută la prevenirea stresului oxidativ de la nivelul creierului, după antrenamente lungi.

Menţine sănătatea inimii

Mirosul înţepător al cepei este dat de sulfura de alil, un compus care conţine sulf cunoscut pentru calitatea de a proteja vasele de sânge împotriva problemelor cauzate de colesterol.

Îmbunătăţeşte digestia

Consumul de ceapă facilitează digestia prin intermediul unui carbohidrat numit fructooligozaharid. Acesta serveşte ca aliment pentru bacteriile bune prezente în tractul intestinal şi combate bacteriile rele. Totodată, fructooligozaharidul îmbunătăţeşte funcţiile digestive prin acţionarea la nivelul tranzitului intestinal.

Protejează oasele

Potrivit cercetătorilor, compuşii sulfuroşi din ceapă, împreună cu quercetina, ar putea fi responsabili pentru o mai bună densitate osoasă. Un studiu realizat în 2009 arată că femeile care consumă ceapă zilnic aveau o densitate osoasă mai bună comparativ cu cele care nu aveau acest obicei. Mai mult, femeile în vârstă care consumau multă ceapă aveau cu 20% mai puţine şanse de a suferi de fractură de şold.

Comenteaza