Simptome gută. Cum se tratează „boala consumatorilor de carne”
- Scris de Ziua de Cluj
- 03 Ian 2022, 15:53
- Sănătate
- Ascultă știrea

Abuzul consumului de carne roșie poate provoca la anumite persoane o boală greu de tratat. Numită şi boala cavalerilor, guta este o afecțiune metabolică asociată cu excesul de carne roşie, în special cea de vânat.
Ce este guta
Guta este o formă dureroasă de artrită, care se manifestă prin dureri articulare profunde, pe fondul acumulării unei cantități mari de acid uric în sânge și țesuturi. Această maladie este considerată una dintre cele mai vechi boli ale omenirii, primele cazuri fiind cunoscute încă din Egiptul Antic. Descrisă în scrierile lui Hipocrate, legătura dintre gută și acidul uric a fost demonstrată abia în secolul al XIX-lea de către doctorul britanic Alfred Baring Garrod.
Cauzele gutei
- Hiperuricemie – principala cauză a gutei. Constă într-o producție prea mare de acid uric și acumularea sa în organism. Acidul uric se poate acumula din mai multe motive, cele mai frecvente fiind prin alimentație, predispoziția genetică ori anumite anomalii sau afecțiuni care afectează modul de excreție al uraților și al sărurilor de acid uric. Dintre persoanele cu hiperuricemie, aproximativ 10% vor dezvolta gută la un moment dat.
- Obezitatea și alimentația în care predomină carnea – un indice de masă corporală de peste 35 crește riscul de apariție a gutei cu până la trei ori. De asemenea, insulinorezistența sau dislipidemia (un nivel crescut al lipidelor din sânge) reprezintă alte probleme asociate unei alimentații nesănătoase.
- Excesul de alcool – consumul excesiv de alcool poate afecta procesul de eliminare a acidului uric, drept urmare acesta se acumulează în organism și poate duce la apariția gutei. În special berea conține cantități mari de purine, niște substanțe prezente în anumite alimente și a căror metabolizare poate duce la acumularea acidului uric.
- Anumite medicamente sau tratamente medicale – diureticele tiazidice recomandate în hipertensiune, aspirina, niacina, imunosupresoarele recomandate pentru ca organismul să tolereze un organ transplantat, precum și chimioterapia pot duce la apariția gutei.
- Unele boli – diabetul zaharat, hipertensiunea netratată, ateroscleroza și hiperlipidemia pot declanșa guta. De asemenea, un accident sau un traumatism sever care necesită imobilizarea la pat poate duce la apariția gutei. De regulă, afecțiunea apare la degetul mare al piciorului, mai ales pe fondul temperaturii scăzute de la nivelul articulațiilor sau al unei circulații periferice deficitare.
Simptomele gutei
Speciliștii menționează că în debutul său, guta nu are simptome, însă pe măsură ce acidul uric se acumulează la nivelul articulațiilor și țesuturilor, încep să apară primele semne.
- Căldură la atingere, durere, edem și sensibilitate la nivelul articulațiilor, mai ales ale degetului mare de la picior.
- Pielea din jurul articulațiilor devine roșie-vineție.
- Mâncărime în jurul articulațiilor.
- Accentuarea disconfortului pe timpul nopții, iar apoi reducerea intensității în următoarele 2-7 zile.
- Dureri nocturne profunde, care te pot trezi din somn. Durerea poate debuta brusc și devine sfâșietoare în doar câteva ore.
- Descuamarea pielii după încheierea atacului de gută.
- Febră și frisoane.
- Dificultăți în funcționarea normală a articulațiilor – pe termen lung, poate apărea incapacitatea de mișcare a degetelor.
Cum se tratatează guta
Pe baza stabilirii diagnosticului, doar un doctor vă poate recomanda un tratament. Acesta are rolul de a reduce din durere și disconfort, de a preveni reapariția unui nou atac de gută, dar și de a evita complicațiile. Tratamentul începe deobicei cu administrarea medicamentelor care atenuează durerea.
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene – doctorul poate recomanda medicamente precum ibuprofen sau naproxen, care pot fi luate fără rețetă, sau medicamente mai puternice, precum indometacină sau celecoxib, care necesită prescripție medicală.
- Colchicină – este un analgezic ce reduce din durerea asociată gutei. Este recomandat doar pe termen scurt, deoarece are efecte adverse precum diaree, vărsături, slăbiciuni musculare și poate cauza complicații pentru persoanele care au probleme renale. După trecerea atacului de gută, medicul poate recomanda o doză zilnică mai mică, pentru a preveni apariția unui nou episod.
- Corticosteroizi – sub formă de pilule sau injectabili. Din această clasă, prednisonul este cel mai cunoscut și ajută la reducerea inflamației și a durerii.
Ce alimente trebuie să eviți
Persoanele care au gută ar trebui să evite alimentele cu un conținut bogat de purine. Prin metabolizarea acestora se formează acid uric, a cărui acumulare duce la apariția gutei.
- Sarea
- Organele (rinichi, ficat, creier)
- Peștele gras (sardine, hering, anșoa, scrumbie, somon, calcan)
- Icrele
- Fructele de mare
- Carnea de vițel sau de miel
- Mezelurile
- Conservele de carne sau pește
- Untura
- Produsele lactate cu un conținut mare de grăsime (unt, smântână, frișcă)