Simptome norovirus. Ce alimente trebuie să eviți ca să nu ai parte de „surprize”
- Scris de Ziua de Cluj
- 07 Ian 2022, 19:01
- Sănătate
- Ascultă știrea

Infecția cu norovirus este o afecțiune medicală foarte contagioasă, care provoacă vărsături neașteptate și severe, precum și diaree. Contaminarea cu acest virus are loc adesea în timpul preparării alimentelor.
Cauzele apariției norovirusului
Infecțiile cu norovirus sunt răspândite prin fecalele oamenilor și animalelor contaminate. Ele sunt foarte contagioase și greu de distrus, deoarece sunt rezistente atât la temperaturile ridicate, cât și la cele scăzute, precum și la cei mai mulți dintre dezinfectanți. Acestea pot fi transmise prin consumul de apă și alimente contaminate sau prin atingerea gurii cu mâna, după ce aceasta a atins un obiect contaminat. Acest virus periculos se transmite și prin contactul direct cu o persoană contaminată.
Adesea, o persoană este expusă la un risc sporit de infectare, dacă are un sistem imunitar slăbit, locuiește în spații mici și aglomerate sau trăiește cu un copil care merge la o unitate de învățământ preșcolar. Specialiștii ne atenționează să fim foarte atenți și la locurile unde luăm masa, norovirusurile se transmit foarte ușor într-un loc unde mâncarea nu este tratată conform procedurilor sanitare.
Simptome Norovirus
În general, infecția cu norovirus dispare după trei zile și nu este periculoasă. Cu toate acestea, în unele cazuri virusul poate duce la deshidratare severă și malnutriție sau chiar moarte. Aceste cazuri mai severe sunt frecvente printre copiii și adulții în vârstă care au un sistem imunitar compromis. Simptomele contaminării cu norovirus sunt: greața, proasta dispoziție, amețeală, vărsături, diaree, dureri abdominale, crampe, febră moderată și chiar durerile musculare. Semnele de deshidratare sunt: slăbiciune, amețeli, gură și gât uscate, precum și scăderea cantității de urină.
Cum se tratează norovirusul
Nu există un mod specific de tratare a infecțiilor cu norovirus. Procesul de recuperare depinde de sistemul imunitar al fiecărei persoane. De obicei, virusul dispare după câteva zile. Ceea ce este cu adevărat important în tratarea acestei infecții virale este înlocuirea lichidelor pierdute de către organism din momentul îmbolnăvirii cu alte lichide.
Acest lucru se poate face oral sau intravenos, cu ajutorul unui specialist calificat. Medicii atenționează că ar trebui să evităm băuturile carbogazoase, consumul de băuturi răcoritoare și sucuri de fructe, motivul fiind că băuturile cu mult zahăr pot agrava diareea. Este mult mai bine să se consume soluții de hidratare orală, supe sau băuturi sportive.
Medicamentele anti-diareice pot fi și ele de ajutor. Porțiile alimentare mici și dieta ușoară pot ajuta la controlul vărsăturilor. În meniul unui pacient bolnav trebuie să intre neapărat alimente precum: supe, iaurt, banane, legume prăjite, amidon și desigur cereale cum ar fi cartofii, fidea, orezul sau biscuiții.