Sindicaliştii din Sănătate pichetează Ministerul Finanţelor nemulţumiţi de pragul de 30%

Sindicaliştii din Sănătate pichetează Ministerul Finanţelor nemulţumiţi de pragul de 30%
| Foto: cotidianul.ro

Federaţia "Sanitas" pichetează, marţi, de la ora 11.00, Ministerul Finanţelor, în ciuda condiţiilor meteo nefavorabile. Printre nemulţumirile sindicaliştilor se numără plafonarea salariilor printr-un prag de 30% care ar crea sporuri inechitabile în rândul personalului din sistemul de sănătate.

Federaţia "Sanitas" din România a anunţat pichetarea Ministerului Finanţelor. Motivele sunt numeroase, spune sindicaliştii:" pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din Sănătate, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale; prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimişti, farmacişti, moaşe, infirmieri, personal TESA etc.) şi de asistenţă socială; Legea 153/2017 şi aplicarea Anexei 10 a noului Regulament de sporuri în forma publicată de Ministerul Sănătăţii aduc inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajaţi din domeniu; singurul argument invocat de guvernanţi pentru blocarea solicitărilor SANITAS este lipsa resursei financiare", anunţă Federaţia, într-un comunicat de presă.

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a decis, luni, ca sindicalişitii din sănătate să organizeze pichete în Bucureşti.

„Toată lumea vrea ca din momentul acesta să facem conflict, să ieşim în stradă. Dar trebuie să ne aliniem totuşi la ce spune legea şi am decis ca începând cu datele de 20 şi 22 martie să începem cu pichetări la Ministerul Sănătăţii, care are legătură cu regulamentul de sporuri, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii, de unde a plecat Legea 153 şi cu modificările pe care nu le-au făcut şi sunt imperioase”, a declarat, luni, Leonard Bărăscu, reprezentant Sanitas.

Potrivit lui Bărăscu, sindicaliştii intenţionează să picheteze aceleaşi ministere şi pe datele de 27 şi 29 martie, iar în aprilie se va organiza un miting de amploare.

„În data de 25 aprilie vom face un miting de amploare, la care vom încerca să aducem 20.000 de persoane şi să-i convingem că ceea ce ne dorim noi aşa trebuie făcut, adică ne dorim ce ni s-a spus. Ar fi bine să asculte guvernanţii, pentru că ei au propus această lege”, a completat Bărăscu.

Ulterior mitingului din data de 25 aprilie, ar putea fi declanşată greva generală, dacă nu se vor rezolva revendicările sindicaliştilor şi se strâng semnături pentru declanşarea grevei, potrivit reprezentanţilor Sanitas.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat, săptămâna trecută, că sporurile rămân plafonate la 30%, chiar dacă sindicaliştii au ameninţat cu greva generală, subliniind faptul că legea nu este negociabilă şi că veniturile nete au crescut în sistemul sanitar, însă poate această creştere, într-adevăr, nu a fost distribuită echitabil pe categorii profesionale.

Comenteaza