Sindrom inflamator rar descoperit la copii cu COVID-19. Ce este boala Kawasaki

Sindrom inflamator rar descoperit la copii cu COVID-19. Ce este boala Kawasaki

Pediatrii din Europa sunt în alertă după ce mai mulți copii au fost identificați cu o boală inflamatorie rară, foarte probabil activată de COVID-19.

Este vorba despre boala Kawasaki, cunoscută încă de acum 50 de ani, o boală inflamatorie. Pediatrul Mihai Craiu, de la Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului îţi spune că simptomele acestei boli sunt asemnătoare scarlatinei şi că ar trebui să mergi repede la spital.

„Suficient de repede înseamnă în primele patru-cinci zile de la debutul acestei maladii, în contextul celor cinci semne clinice majore asemănătoare de boală Kawasaki: febră mare mai multe zile, cinci sau pe acolo, să ai ganglionii umflaţi la gât, să ai conjunctivită, să ai ochii ca şi cum ţi-ar fi intrat apă cu săpun în ei, nu să curgă cu puroi, să fie non-supurativă. Să ai ochii roşii-roşii, să ai buzele umflate şi crăpate şi să ai umflături la mâini şi la picioare, eventual cu erupţie”, spune Mihai Craiu, medic primar pediatrie. 

Alerta a fost dată în Marea Britanie, dar sunt cazuri şi în Italia, Spania, Belgia şi Franţa. Potrivit Mediafax, medicii europeni spun că majoritatea copiilor cu simptome de boală Kawasaki nu sunt diagnosticaţi cu Covid-19. În regiunea pariziană sunt 25 de copii cu simptomele acestei boli rare, dintre care nouă se află la spitalul Necker.

Comenteaza