Situaţie dramatică în laboratoarele de analize din Cluj VIDEO

Situaţie dramatică în laboratoarele de analize din Cluj VIDEO
Situaţie dramatică în laboratoarele de analize din Cluj. Deşi nu am ajuns încă la jumătatea lunii, nu mai există fonduri pentru efectuarea analizelor medicale. Aşa că, în unele laboratoare, listele de aşteptare sunt făcute până în luna octombrie.

La un laborator de analize privat, de exemplu, banii de la Casa de Asigurări de Sănătate s-ar epuiza in doar câteva ore dacă oamenii s-ar aşeza la coadă în prima zi a lunii. Ca să evite aglomeraţia, medicii de aici au făcut liste de aşteptare. Iar cei care nu doresc să îşi treacă numele pe liste, au varianta analizelor plătite din propriul buzunar.

"Dacă avem fonduri i se recoltează imediat, dacă nu, se trece pe o listă de aşteptare", explică Dorin Andea, administratorul unei clinici private. "În acest moment suntem cu lista de aşteptare epuizată aproape pe luna septembrie, deci programările se vor face pe luna octombrie".

În laboratoarele din spitale, situaţia este aceeaşi. Dar nu toate unităţile medicale au încheiate contracte cu Casa de Asigurări pentru analize. Un astfel de caz Spitalul de Recuperare din Cluj, unde analizele sunt gratuite doar pentru cei internaţi acolo.

"Majoritatea spitalelor de la noi au contract cu Casa de Asigurări, dar acolo, din păcate fondurile sunt limitate şi se termină prin data de 4 - 5, din cauza aceasta pacienţii încep să caute o alternativă", explică şeful laboratorului de analize al Spitalului de Recuperare, Bodizs Gyorgy.

Pacienţii care au un bilet de trimitere pentru efectuarea analizelor, dar nu mai găsesc fonduri în alte laboratoare care au contract cu casa de asigurări de sănătate, pot să aleagă laboratorul de la Spitalul de REcuperare din Cluj Napoca, de exemplu. Aici, analizele se plătesc, însă, dar exostă avantajul unor tarife mai mici. Un test de glicemie de exemplu costă 5 lei, iar unul de urină, 10 lei

Medicii de la Spitalul de Recuperare au decis să nu încheie un contract cu Casa de Asigurări pentru analizele medicale pentru că laboratorul ar fi fost supraaglomerat.

"Nu dorim să mergem pe această cale pentru că avem puţini oameni şi vrem să asigurăm calitatea actului pentru cei internaţi la noi", spune directorul spitalului de recuperare, Sanda Patrichi.

Deşi cunosc situaţia fondurilor insuficiente alocate pentru analizele medicale, reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate din Cluj ridică din umeri.

"Dacă laboratorul a epuizat fondurile, asiguratul are posibilitatea ca în termen de 10 zile să se programeze la respectivul laborator sau să acceseze alt laborator care mai deţine fonduri la acea dată", explică purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Crina Grozav.

Medicii care lucrează în laboratoarele din Cluj se aşteptă ca, din septembrie, să crească simţitor numărul celor care vor solicita analize medicale decontate de casa de asigurări de sănătate. Sumele rămân, însă, neschimbate.

Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Rareş Râşnoveanu

Comenteaza