SMURD ajunge la ţară VIDEO

SMURD ajunge la ţară VIDEO
25 de mii de oameni din mediul rural au de acum şanse egale cu cei din oraşe, când vine vorba de acordarea primului ajutor. În zona Mociu din judeţul Cluj funcţionează de astăzi o unitate SMURD, dotată la standarde europene. Aşa că, în caz de un accident rutier, de exemplu, echipajele de salvare vor ajunge la victime în maxim 20 de minute de la solicitarea apelului prin 112, şi nu în 45, cum se întâmpla până acum.

În zonele rurale din România trebuie deschise cât mai multe staţii SMURD, spune secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Aeafat. Motivul? În timp ce pacienţii din oraşe aşteaptă doar câteva minute pentru o ambulanţă, cei de la sate sunt defavorizaţi, pentru că la ei ambulanţa ajunge în câteva zeci de minute.

În centrul de la Mociu există o ambulanţă SMURD pe care vor lucra 4 paramedici, două autospeciale pentru stins incendii şi, bineînţeles, echipamente pentru decsarcerare. Investiţia, realizată cu bani publici, se ridică la 850 de mii de lei.

Următorul pas pentru îmbunătăţirea primului ajutor va fi aducerea unui elicopter SMURD în zona Clujului, care să deservească întreaga regiune de Nord Vest, a anunţat Raed Arafat.

Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Ersek Lorant

Comenteaza