Specie de pătlagină, studiată de cercetătorii UBB. Are proprietăți anti-inflamatorii și antioxidante foarte puternice

Specie de pătlagină, studiată de cercetătorii UBB. Are proprietăți anti-inflamatorii și antioxidante foarte puternice
| Foto: getty images

Cercetători din cadrul Facultății de Chimie și Inginerie Chimică și a Facultății de Biologie și Geologie din cadrul UBB a analizat, împreună cu colaboratori de la alte instituții de cercetare, proprietățile anti-inflamatorii, antioxidante și farmaceutice ale unei specii de pătlagină descoperite recent în România.

Cercetătorii au stabilit că proprietățile anti-inflamatorii, antioxidante și farmaceutice ale plantei sunt, în unele situații, chiar de 6 ori mai intense decât ale plantelor din același gen cunoscute și folosite până acum.

Un articol publicat recent în jurnalul științific Oxidative Medicine and Cellular Longevity prezintă rezultatele obținute de echipa de cercetători în urma unui proiect interdisciplinar şi interinstituțional, derulat pe mai multe planuri şi arată efectele benefice—antiinflamatoare şi antioxidante ale—unei plante mai puțin cunoscute, Plantago sempervirens Crantz - pătlagina. Deşi această specie aparține unui gen foarte mult studiat și cunoscut, specia Plantago sempervirens Crantz a fost descoperită în flora din România doar în anul 2013. Această plantă este xerofită, adică trăiește într-un mediu cu umiditate redus, câmpuri aride, zone pietroase sau uscate. Un studiu preliminar care urmărise activitatea antioxidantă a mai multor specii de Plantago din Romania a arătat unicitatea acestei specii, ea fiind un antioxidant mai puternic de aproximativ 6 ori comparativ cu plantele din același gen. De asemenea, analiza fitochimică a extractului hidroalcoolic de Plantago sempervirens a demonstrat că aceasta este mai bogată în acid ferulic şi apigenin faţă de celelalte specii de Plantago, dar conţine şi cantităţi apreciabile de rutin şi luteolin, compuşi cu activitate antioxidantă deosebită. Mai mult decât atât, în cadrul proiectului, un test de vindecare a rănilor efectuat pe celule edoteliale a arătat efectul benefic al acestei plante.

"În condițiile în care cele mai multe patologii sunt cauzate de stres în diversele sale forme, dar asociat cu un răspuns inflamator, numeroși cercetători caută alternative terapeutice naturale pentru aceste patologii. Astfel, rezultatele obținute in vitro au condus spre ideea de a folosi extractul de P. sempervirens într-un model experimental in vivo, şi anume, într-un model de inflamație sistemică de tip acut. Ideea de a folosi extractul pe un model de inflamație a presupus administrarea extractului de P. sempervirens la animale de laborator expuse unei inflamații sistemice acute. Probele de sânge prelevate au fost analizate din perspectivă biochimică și hematologică, rezultatele experimentelor in vivo confirmând un caracter puternic antioxidant al extractului de P. sempervirens, prin prisma unor investigații la nivel celular și molecular. Inflamația și stresul conduc spre modificări celulare și moleculare nedorite, cunoscute sub numele de stres oxidativ și nitrozativ, pe care extractul testat a reușit să le reducă la un nivel care permite organismul să lupte mult mai ușor pentru a-și stabili echilibrul la care să funcționeze optim. Rezultatele au arătat că extractul testat a condus la creşterea activităţii catalazei şi superoxid dismutazei, enzime deosebit de importante în lupta împotriva stresului şi a îmbătrânirii.

Prin urmare, în acest studiu, s-a demonstrat efectul benefic, antioxidant şi antiinflamator,  al acestei plante, cu importante implicații medicale şi farmacologice", se arată în comunicatul UBB.

Comenteaza