Spitalele clujene, pe linie de avarie din noiembrie

Spitalele clujene, pe linie de avarie din noiembrie
CAS Cluj a deblocat 30 de milioane de lei, din fondul de rezervă, pentru funcţionarea unităţilor medicale din judeţ pentru luna în curs. Managerii de spitale susţin, însă, că trebuie să aleagă pe ce să dea banii: salarii sau utilităţi.

Din cauza proastei finanţări a sistemului, pacienţii clujeni internaţi în spitale spun că trebuie să vină cu medicamente de acasă, pentru că unităţile medicale nu-şi permit să aloce fonduri în acest sens. Dacă nu se va face o rectificare bugetară, din noiembrie, spitalele din judeţul Cluj vor funcţiona cu bani deblocaţi de la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. Pentru luna octombrie, Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CAS) Cluj a deblocat 30 de milioane de lei din fondul de rezervă.

Spitalul Municipal din Turda a primit, potrivit actului adiţional semnat, 1,4 milioane de lei pentru luna octombrie. „S-au dat nişte bani din fondul de rezervă al CAS. Din cele 1,4 milioane de lei primite, 1,1 sunt doar banii de salarii, iar restul ne rămân pentru plata utilităţilor, mâncare şi medicamente. Banii ne asigură funcţionarea pentru o lună. Luna asta funcţionăm, luna viitoare nu ştiu ce-o să fie", a arătat managerul instituţiei medicale, Vasile Grumaz. La Câmpia Turzii banii contractaţi pe octombrie ajung numai pentru plata salariilor, iar pacienţii trebuie să vină de acasă cu medicamente. Unitatea medicală a acumulat şi datorii. „Am primit 412.074 de lei, iar banii ne ajung doar pentru plata salariilor. Medicamente o să achiziţionăm din banii de încasări", a arătat managerul Spitalului din Câmpia Turzii, Tiberiu Vedean. Unitatea medicală are arierate în valoare de 68.000 de lei. Cei 178 de angajaţi ai spitalului îşi vor primi în această lună, bonurile restante din luna mai.

În cazul Spitalului orăşenesc din Huedin actul adiţional aduce mai puţini bani pe luna octombrie decât ar fi fost nevoie. „Noi am făcut un contract iniţial la 93% din suma maximă posibil contractată, iar pentru spitalul nostru s-a refăcut contractul, în această lună, la suma minimă. Pe luna octombrie ne ajung banii, însă îmi e şi frică să mă gândesc ce-o să se întâmple din noiembrie", a arătat managerul Spitalului din Huedin, Viorica Costin. Angajaţii spitalului din Huedin nu şi-au mai primit tichetele de masă de acum doi ani. „Noi, cu toţii am renunţat, de bună voie, la bonurile de masă pentru a reuşi să facem investiţii în spital, însă nici acum, în al 12-lea ceas nu putem beneficia de acest drept, pentru că nu avem creditele bugetare aprobate de Administraţia Financiară", a adăugat Costin.

Cum se impart banii până la finalul anului

CAS Cluj arată că, în această lună, spitalele au avut la dispoziţie 42 de milioane de lei. „Pentru acoperirea serviciilor unităţilor sanitare cu paturi s-a deblocat fondul de rezervă constituit potrivit legii. La nivelul CAS Cluj suma este de 30 de milioane de lei, bani care, alături de cei 12 milioane rămaşi din valoarea contractată pe anul 2013 vor acoperi întreaga lună octombrie. Valoarea totală contractată e de 42 de milioane de lei. Pentru asigurarea serviciilor medicale pe luna noiembrie, vor fi deblocaţi bani din fondul de rezervă al CNAS. Dacă nu va exista o rectificare bugetară, pentru luna decembrie, plata serviciilor va fi asigurată din bugetul pe anul viitor", a spus purtătorul de cuvânt al CAS Cluj, Crina Grozav.

 

Comenteaza