Spitalele din judeţ, la un pas de închidere

Spitalele din judeţ, la un pas de închidere
Peste 30 de angajaţi clujeni din sănătate pichetează joi sediul Guvernului. Niciun spital din judeţ nu are bani să funcţioneze până la finele anului.

Toate unităţile medicale din judeţ aşteaptă rectificarea bugetară. Managerii unităţilor medicale clujene spun că banii pentru medicamente, utilităţi şi salarii le ajung până în 10 octombrie. Spitalul Municipal din Gherla încă aşteaptă decontarea serviciilor de ambulator pe lunile iulie şi august, iar la Dej angajaţii unităţii medicale ar putea să lucreze pe gratis din 1 octombrie. Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CAS) Cluj a găsit soluţia de avarie pentru luna octombrie: va debloca fondul de rezervă pentru a asigura acordarea serviciilor medicale.

Ca şi cum situaţia nu ar fi una suficient de gravă, Spitalul Municipal din Gherla mai are de recuperat de la Casa de Asigurări de Sănătate contravaloarea serviciilor medicale de ambulator pe lunile iulie şi august, adică 34.000 de lei. "Casa de Asigurări de Sănătate nu ne-a decontat serviciile din ambulator pe lunile iulie şi august. Am înţeles că se vor debloca fondurile şi că ne vom primi banii pentru a putea funcţiona până la sfârşitul anului. Nu e o sumă mare, dar o resimţim", a arătat, pentru ZIUA de CLUJ, managerul spitalului, Liana Turdean-Ştef. Reprezentanţii spitalului au arătat că vor face solicitări către municipalitate, pentru că nici deblocarea fondurilor nu le asigură buna funcţionare a unităţii medicale până la finele anului.

La Dej, aproape 1.300 de pacienţi ar putea fi nevoiţi să-şi plătească spitalizarea, pentru că nu mai există bani până la rectificarea bugetară. "Avem un contract mai mic decât în 2012. Pentru că suntem spital de grad IV, formula de calcul pentru pacienţi ne-a defavorizat. Noi primim doar 1.380 de lei pe caz externat şi nu 1.444 şi avem dreptul să contractăm servicii la doar 75% din capacitate. Preţurile au crescut, utilităţile costă mai mult şi noi nu ne mai permitem să funcţionăm în aceste condiţii până la finalul lui 2013", a arătat, pentru ZIUA de CLUJ, purtătorul de cuvânt al spitalului din Dej, Antonela Nicoară.

La Câmpia Turzii, spitalul aşteaptă deblocarea fondurilor, dar şi plata datoriilor, în valoare de 350.000 de lei. "Noi avem fonduri până în 10 octombrie şi nu am semnat contractul pe ultimul trimestru. Ministrul sănătăţii a promis că va face plăţile arieratelor, în valoare de 3,5 miliarde de lei", a spus managerul Spitalului Municipal din Câmpia Turzii, Tiberiu Vedean. La Turda, deşi nu sunt probleme cu plata serviciilor din ambulator, rămâne vechea problemă: banii ajung doar până în 10 octombrie. "Aşteptăm cu interes rectificarea bugetară", a arătat, pentru ZIUA de CLUJ, managerul instituţiei medicale, Vasile Grumaz.

De cealaltă parte, reprezentanţii CAS Cluj au arătat că, în cazul spitalului din Gherla, restantele sunt pe o singură lună. "În cazul Spitalului din Gherla, singura restanţă în ceea ce priveşte serviciile clinice de ambulator e pe luna iulie şi va intra în plată în această lună. Pe luna august, încă nu e depăşit termenul de plată. În ceea ce priveşte sumele pentru celelalte spitale, CAS Cluj va debloca fondul de rezervă pentru a asigura asistenţa medicală în unităţile medicale din judeţ şi în luna octombrie, urmând să aşteptăm rectificarea bugetară", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, purtătorul de cuvânt al CAS Cluj, Crina Grozav.

Din cauza subfinanţării sistemului sanitar, astăzi protestează la Bucureşti, 34 de membri ai Coaliţiei pentru Sănătate din Cluj. Ei pichetează sediul Guvernului şi solicită, pe lângă majorarea salariilor, acordarea a 6% din PIB pentru Sănătate. "Ne cerem scuze pentru acţiunile în forţă care vor urma şi care vor avea consecinţe negative vis-a-vis de asistenţa medicală. Trebuie să ieşim în stradă, pentru că vedem că aşa e moda, că decidenţii şi conducătorii politici ai statului aşa înţeleg că totul se desfăşoară în stradă. Aşa se rezolvă şi Roşia Montană şi problema câinilor maidanezi. Noi cerem şase la sută din PIB, excluderea medicilor din sistemul bugetar, creşterea veniturilor medicilor, a salariilor medicilor rezidenţi, vrem să oprim exodul medicilor în străinătate", a subliniat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Colegiului Medicilor Cluj, Aurel Bizo.

Comenteaza