Spitalul din Mociu, înlocuit cu un ambulatoriu. Ce cer primarii din zonă

Spitalul din Mociu, înlocuit cu un ambulatoriu. Ce cer primarii din zonă
Locuitorii din Mociu, precum şi autorităţile locale îşi propun să redeschidă spitalul din comună, închis acum doi ani. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat a declarat vineri, la inaugurarea staţiei SMURD Mociu, că în comună ar putea funcţiona un ambulatoriu. DSP Cluj susţine că aici ar putea fi creat un centru medical multifuncţional.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj susţine că, potrivit strategiei Guvernului, odată închise, unităţile medicale nu vor fi redeschise. Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, alături din primarii din microregiunea Câmpia Transilvaniei susţin că vor pune mână de la mână pentru crearea instituţiei medicale în Mociu, aşa cum s-a întâmplat în cazul subunităţii SMURD, inaugurate ieri.

"Trebuie să găsim o modalitate în care să funcţioneze o unitate medicală, această formă poate să fie ambulatoriu prin internare de zi, posibilitatea trebuie analizată", a arătat ieri Raed Arafat. "Am discutat şi cu domnul preşedinte (Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean-n.red.) şi vom vedea exact care e forma potrivită. Cert e că e nevoie de o unitate sanitară care să funcţioneze corect aici, şi să funcţioneze în folosul omului de rând, să asigure nu numai consultanţă de medicină primară, dar poate şi consultaţiile unor specialişti care să vină programaţi şi să lucreze aici", a explicat Arafat.

Primarul din Căianu, Vasile Pop, a explicat că investiţia pentru spital ar putea fi suportată de toate cele 10 comune deservite.

"Am putea suporta şi noi cheltuielile cu spitalul, la fel cum s-a întâmplat cu SMURD Mociu. Fiecare comună a dat 55.000 de lei pentru crearea acestei substaţii şi cred că la fel ne putem descurca şi în cazul spitalului", a spus Pop.
Edilul este secondat şi de consilierii locali din Mociu. De pildă, Horvath Csaba a spus că redeschiderea spitalului din Mociu ar reprezenta o prioritate pentru locuitori.
"Este o prioritate pentru locuitori şi este păcat că s-a închis. Dacă vom avea suficiente fonduri şi dacă va exista voinţă politică am putea să-l redeschidem", a spus Horvath.
"Spitalul din Mociu este o prioritate pentru noi şi-l vom realiza, aşa cum s-a întâmplat cu staţia SMURD pe care v-am promis-o şi care acum deserveşte 25.000 de locuitori", a explicat preşedintele CJ Cluj, cu ocazia inaugurării sediului SMURD Mociu, Horea Uioreanu.


Între timp, clădirea fostului spital se degradează pe zi ce trece. Ea este conservată de buruieni, deşi aici ar trebui să funcţioneze un centru de permanenţă, găsit închis de reporterii ZIUA de CLUJ. "Clădirea spitalului este conservată, nu este degradată", a spus primarul din Mociu, Horvath Marton.


Reprezentanţii DSP Cluj au explicat că, potrivit strategiei guvernamentale, unitatea medicală cu paturi de la Mociu nu va fi redeschisă, dar ambulatoriul ar putea funcţiona. În Mociu, potrivit DSP Cluj, ar putea fi creat un centru medical multifuncţional.

"Trebuie reorganizat sistemul. Asta înseamnă să dezvolţi acele servicii medicale de asistenţă primară ambulatorie de specialitate care să fie capabile să preia cazuistica internată în spital şi care, bineînţeles, conduce la un consum al fondului mai mare decât în ambulator. La Mociu am discutat în repetate rânduri acest aspect, însă viziunea generală este că trebuie dezvoltate aceste servicii, ceea ce se întâmplă şi astăzi: să pui la dispoziţie pentru urgenţă centrul de permanenţă care funcţionează în permanenţă", a precizat, pentru ZIUA de CLUJ, directorul DSP Cluj, Dorina Duma.

 

 

Etichete
Comenteaza