Spitalul Judeţean Cluj: "Dacă serviciile ar fi atât de rele, oamenii s-ar reorienta". UPU, tăiat de la finanțări

Spitalul Judeţean Cluj: "Dacă serviciile ar fi atât de rele, oamenii s-ar reorienta".  UPU, tăiat de la finanțări

Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj, Adela Golea, a declarat că spitalul suferă din cauza excluderii din programul operaţional 2014-2020 și că Ministerul Sănătății nu a răspuns la solicitările de finanțare pentru modernizare. 

"Ştim că suntem spital regional pentru încă cinci judeţe: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare. Avem 4.000 de pacienţi din fiecare judeţ care vin la Cluj să se trateze pentru că sunt cazuri complexe sau pentru dânşii nu şi-i asumă din punct de vedere medical. Sunt surprinsă că sunt şi pacienţi din Tulcea, din Teleorman şi din alte judeţe din sudul ţării. Cred că adresabilitatea poate spune ceva despre servicii. Mă gândesc că dacă serviciile ar fi atât de rele, oamenii s-ar reorienta", a declarat Adela Golea.

Ministerul Sănătăţii, "orb" la nevoile Clujului

Directorul medical al spitalului judeţean a adăugat că unitatea de primiri urgenţe suferă din cauza excluderii din programul operaţional 2014-2020, alături de spitalele judeţene din Craiova şi Iaşi. "Am înţeles că UPU este supraaglomerat. Ştim acest lucru şi trebuie să ştim că UPU nu mai beneficiază de fonduri de finanţare prin programul operaţional 2014-2020, pentru că ni s-a spus că se va construi spitalul regional şi atunci cele trei UPU din Craiova, Cluj şi Iaşi nu am mai beneficiat de aceste finanţări".

De asemenea, directorul a menţionat că au existat mai multe cereri, atât către Ministerul Sănătăţii, cât şi către autorităţile locale pentru finanţarea secţiei de ortopedie, însă fondurile alocate au fost mult sub cele solicitate.

"Pentru reorganizarea spaţiului, modernizarea blocului operator, reabilitarea şi modernizarea clădirii şi a instalaţiei, deşi s-a solicitat finanţare şi la Ministerul Sănătăţii, şi la Consiliul Judeţean, am primit de la CJ o adresă prin care ne-a fost notificat că au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici, însemnând că dânşii vor putea aloca finanţare pentru acele reparaţii capitale de la ortopedie, dar în limita alocărilor bugetare pe care le vor avea. De la Ministerul Sănătăţii nu avem încă răspuns".

"Pentru ortopedie, în 2016 am solicitat aparatură de la Ministerul Sănătăţii de 1.880.000 de lei, ni s-au alocat 13.200. În 2017 am solicitat 3.291.000, ni s-au dat 439.903. În 2018 am solicitat 1.789.000 şi ni s-au dat 591.430", a declarat directorul medical al spitalului.

Adela Golea a clarificat situaţia pacienţilor suprinşi de ministru în timp ce aşteptau să fie transportaţi la o altă secţie a spitalului. Aminim faptul că SCJU este alcătuit din 33 de pavilioane, amplasate pe distanţe de la 50 m la 2,5 km de UPU.

"Pacienţii nu pleacă din UPU pentru investigaţii pentru că au aici laborator de analize, Roentgen, ecograf, computer tomograf, ci pleacă după aceea în alte pavilioane ale spitalului sau pentru consulturi la alte spitale din Cluj, acolo unde spitalul judeţean nu are respectivele specialităţi", a afirmat Adela Golea.

Spitalul judeţean dispune de două ambulanţe pentru transportul pacienţilor între secţii, care circulă însă doar de luni până vineri, de la 08:00 la 20:00.

"Spitalul a încercat să rezolve aceste probleme de transport şi avem două ambulanţe autorizate care sunt de tip A1-A2, adică au doar şofer angajat care este cu curs de ambulanţier. Spitalul a făcut în 2015-2016 o solicitare către Ministerul Sănătății şi către Departamentul de Situaţii de Urgenţă să obţină o ambulanţă de tip C, pentru pacienţii care necesită transfer cu asistenţă medicală, aşa cum era şi cazul pacienţilor care aşteptau sâmbătă seara să fie transportaţi. Această ambulanţă nu ni s-a aprobat".

Nu în ultimul rând, Adela Golea a spus că piesele de mobilier şi aparatura depozitată în curtea secţiei de ortopedie sunt blocate acolo de Ministerul Sănătăţii, de la care este aşteptat aviz pentru casare.

"Referitor la imginile din curtea secţiei de ortopedie, ceea ce am identificat noi la faţa locului sunt mijloace fixe şi obiecte de inventar care au fost scoase din uz dar pe care nu le putem casa până când ministerul nu ne avizează această casare. Este o realitate, spitalul nu dispune de hală în care să depoziteze această aparatură. Faptul că sunt depozitate acolo se datorează schimbului de aparatură".

Sorina Pintea, vizită inopinată la UPU Cluj

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a continuat, sâmbătă seara, "seria de vizite inopinate" la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, în Unitatea de Primiri Urgenţe şi Secţia de Ortopedie.

"Seara trecută am continuat seria de vizite inopinate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, în Unitatea de Primiri Urgențe și Secția de ortopedie. Pentru că, la Cluj, clădirea spitalului este în sistem pavilionar, la UPU erau mulți pacienți care așteptau să fie transportați cu ambulanța în secțiile în care urmau să fie investigați. Dat fiind că vorbim despre gestionarea urgențelor medicale care se prezintă în această unitate, este necesar ca spitalul să aibă o ambulanță proprie care să asigure transportul pacienților care necesită investigații în cel mai scurt timp, nu doar atunci când serviciul de ambulanță Cluj poate asigura transportul acestora într-o secție în alta" CONTINUAREA AICI!

Consilul Județean, replică pentru Pintea: "Sunt acuzații aduse propriului minister"

Conducerea Consiliului Județean (CJ) Cluj reacționează la criticile aduse de Ministrul Sănătății, după vizitele efectuate la Spitalul Județean de Urgență, ale cărui clădiri se află în administrarea administrației județene. 

"Constatările referitoare la situația de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca sunt, de fapt, acuzații aduse propriului minister fiindcă spitalul este în subordinea directă a Ministerului Sănătății. O miră dezorganizarea pe doamna ministru? Nu sunt ambulanțe suficiente? Nu se fac operații în weekend? Toate acestea țin de modul în care ministrul organizează activitatea ministerului, prin însăși misiunea pe care o are.

Consiliul Județean Cluj are în proprietate exclusiv clădirile Spitalului Județean și are sarcina de a investi în lucrările majore care țin de consolidarea și modernizarea clădirii. Igienizarea și lucrările curente sunt în sarcina ministerului. Cu toate acestea, în anul 2018, Consiliul Județean a investit numai în acest spital 3.291.590 lei iar pentru primul trimestru din 2019 a alocat 1 milion de lei. Mai mult, tot pentru Spitalul Județean, Consiliul Județean Cluj a accesat și câștigat fonduri europene în valoare de 13.182.344 lei pentru dotarea ambulatoriului spitalului. Consiliul Județean Cluj îi solicită public ministrului Pintea să nu mai folosească sănătatea drept lance în campania electorală", se arată într-un comunicat remis presei.

Pintea trimite o echipă de control la Spitalul Județean Cluj

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat luni că va trimite o echipă de control la Spitalul de Urgenţă din Cluj după controlul inopinat făcut în weekend la unitatea spitalicească. Ea a relatat că vizita sa era aşteptată şi cu toate acestea a constatat o serie de nereguli. MAI MULTE AICI!

Comenteaza