Spitalul Regional din Cluj, doar pentru cei bogați? Ce spune Corina Crețu despre varianta unui parteneriat public-privat

Spitalul Regional din Cluj, doar pentru cei bogați? Ce spune Corina Crețu despre varianta unui parteneriat public-privat

Comisarul european Corina Creţu spune că, dacă guvernul decide să meargă pe ideea parteneriatului public-privat în cazul spitalelor Regionale de Urgență de la Cluj, Iași și Craiova, am putea avea „ alte trei clinici private la care vor avea acces doar oameni bogaţi".

Comisarul european Corina Creţu a criticat varianta construirii spitalelor regionale prin parteneriat public-privat, afirmând că opțiunea managementului privat la astfel de instituții le va face în cele din urmă inaccesibile pentru persoanele cu venituri mici.

Pe de altă parte, comisarul european a precizat că indiferent de opțiunea autorităților române - dacă merg pe varianta public-privat sau dacă își doresc o finanţare mai mare europeană pentru cele trei spitale regionale -, ele ar fi trebuit să se angajeze în discuţii cu Comisia Europeană pe acest subiect, fapt care nu s-a întâmplat până acum, a declarat Corina Crețu la Digi24.

„Dacă autorităţile române decid să meargă pe ideea parteneriatului public-privat, eu cred că ar trebui să recurgă la asistenţă specializată din partea instituţiilor specializate cum ar fi Banca Europeană de Investiţii, cum ar fi BERD-ul, dar în cazul spitalelor regionale cred că ar fi moral, poate, să se facă clădirile, dar dacă şi managementul este dat în mâna privaţilor atunci nu mai este în scopul ajutorării oamenilor celor mai săraci şi celor mai vulnerabili, pentru că automat, dacă managemenul merge în mâna privaţilor, aceia vor pune taxe mari şi vom avea alte trei clinici private la care vor avea acces doar oameni bogaţi", a mai spus comisarul european în cadrul emisiunii televizate.

La sfârşitul lunii decembrie, guvernul a aprobat un memorandum care prevede realizarea SRU din Iaşi, Cluj şi Craiova în două etape, pentru a obţine o finanţare europeană nerambursabilă suplimentară. Prima etapă, finanţată din POR 2014 – 2020, prevede realizarea documentaţiilor necesare, iar cea de-a doua etapă, pentru viitorul program de finanţare 2021-2027, va avea ca obiective executarea lucrărilor de construire şi operaţionalizarea celor trei spitale regionale de urgenţă. Potrivit studiilor efectuate de experţii BEI, costurile totale pentru construcţie şi dotare ar fi de aproximativ 400 de milioane de euro pentru fiecare unitate sanitară în parte.

În noiembrie 2018, Consiliul Judeţean Cluj a solicitat guvernului preluarea proiectului Spitalului Regional de Urgenţă în condiţiile în care România ar putea pierde finanţarea europeană pentru realizarea celor trei spitale regionale, ca urmare a faptului că Ministerul Sănătăţii şi guvernul PSD tărăgănează accesarea fondurilor europene, însă ministrul Sănătății, Sorina Pintea, le-a replicat reprezentanţilor CJ Cluj, în legătură cu construirea din fondurile proprii a unui spital regional, că acest proiect va fi făcut de către Guvernul României. Detalii AICI.

 

 

Comenteaza