Starea de alertă se prelungește de mâine. De ce relaxări vor beneficia nevaccinații

Starea de alertă se prelungește de mâine. De ce relaxări vor beneficia nevaccinații
| Foto: digi24.ro

Starea de alertă va fi prelungită pentru încă 30 de zile, începând cu luni, 7 februarie.

Noua hotărâre vine și cu o schimbare: accesul persoanelor nevaccinate în centrele comerciale, însă doar în magazinele alimentare. Până acum, accesul persoanelor vaccinate în magazinele alimentare din malluri nu era permis.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a propus prelungirea stării de alertă pe tot teritoriul României pentru 30 de zile.

În continuare, masca de protecție va fi obligatorie, inclusiv în aer liber, evenimentele private sunt interzise.

Este însă și o modificare: începând din 7 februarie, persoanele nevaccinate vor putea să intre în malluri, dar doar pentru a merge la magazinele alimentare și doar dacă sunt culoare dedicate de intrare, deplasare și ieșire, potrivit libertatea.ro.

Potrivit Anexei la Hotărârea CNSU, sunt 83 de măsuri de prevenire și control propuse a se aplica pe durata stării de alertă, printre care:

  • Se propune ca prin excepție de la prevederile pct. 36, accesul la operatorii economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare situați în centrele și parcurile comerciale să fie permis tuturor persoanelor dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din acestea, este asigurată o suprafață de minimum 4 mp din suprafața destinată vânzării, pentru fiecare persoană și este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce poate avea acces. 
  • Se propune menținerea posibilității izolării și carantinării persoanelor care sosesc din țări cu risc epidemiologic ridicat, în condițiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență/ordin al ministrului sănătății.
  • Se propune menținerea testării săptămânale, prin grija direcțiilor de sănătate publică, a personalului de îngrijire şi asistență, a personalului de specialitate şi auxiliar care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale de îngrijire şi asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii şi adulți, cu şi fără dizabilități, precum şi pentru alte categorii vulnerabile.

Comenteaza