Statul descurajează recoltarea de plasmă. Cât trebuie să plătească donatorii dacă vor să-şi ajute semenii?

Statul descurajează recoltarea de plasmă. Cât trebuie să plătească donatorii dacă vor să-şi ajute semenii?
| Foto: profimedia

Asimptomaticii care nu au fost internaţi trebuie să-şi plătească singuri testul de anticorpi. Se întâmplă în România, iar aceasta este de fapt o abatere de la ghidul european, deoarece în alte state aceste costuri sunt acoperite fie de stat, fie de anumite companii private.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

În România doar 671 de pacienţi vindecaţi de COVID-19 au donat plasmă pentru cei aflaţi în stare critică. Fiecare pacient grav bolnav are nevoie pentru tratament de cel puţin 3 unităţi de plasmă. Când vine vorba despre recoltarea de plasmă convalescentă de la donatorii vindecaţi de COVID-19, lucrurile ar trebui să fie simple în România, arată Mediafax.

Există  deja un ghid european care stabileşte clar condiţiile în care se face recoltarea, testarea şi distribuţia plasmei. Ar trebui ca în fiecare ţară să existe registre naţionale în care să fie trecuţi toţi pacienţii care au avut COVID-19, astfel încât centrele de donare să recruteze foarte uşor donatori.

În ţara noastră nu există însă un astfel de registru. În plus, pacienţii asimptomatici  care nu au fost internaţi şi nu au teste sau alte dovezi care să arate istoricul bolii – bilet de internare/externare, test pozitiv RT-PCR sau test negativ şi vor să doneze plasmă, trebuie să-şi plătească din buzunar testul care arată dacă au sau nu anticorpi anti SARS-CoV 2. Acest test este necesar la centrul de donare.

Preţul unui astfel de test pentru anticorpi poate să fie între 100 şi 250 de lei. În alte state aceste costuri sunt acoperite fie de stat, fie de anumite companii private.

Florin Hozoc, reprezentantul firmei care a donat statului 18 echipamente de plasmafereză, spune că, în cele 16 săptămâni de când le-a donat statului, 11 dintre ele au făcut sub o donare de plasmă pe săptămână. De vină pentru asta este, în opinia sa, metodologia greoaie, lipsa registrului şi a oricărei campanii de informare derulată de autorităţi.

Până acum, deşi în România există peste 30.000 de oameni vindecaţi, doar 671 dintre ei au donat plasmă.

"Acest test trebuie efectuat automat şi gratuit către persoana care doreşte să doneze, pentru că până la urmă este şi în interesul statului să avem cetăţeni sănătoşi şi e în interesul sănătăţii publice", spune George Rizea, pacient care a fost internat şi care a donat plasmă.

"Asta înseamnă din nou o abatere de la ghidul european care spune că toate testele pentru a se face recoltare de plasmă convalescentă de la donatori trebuie să fie suportate de stat. În România se vede treaba că statul descurajează de fapt recoltarea de plasmă din moment ce te pune să-ţi faci tu nişte teste", afirmă Florin Hozoc.

"Pentru cei care nu au fost diagnosticaţi niciodată RT PCR, dacă în ambulator şi-au efectuat un test de anticorpi şi s-a dovedit că au anticorpi prezenţi pot veni la două săptămâni să doneze doar cu acest test pozitiv de anticorpi. Testul şi-l efectuează ei, este un test voluntar", a precizat dr. Nicolaie Dragoş Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza