STUDIU: Omicron ar putea fi neutralizat printr-o doză booster

STUDIU: Omicron ar putea fi neutralizat printr-o doză booster

Administrarea unei doze booster cu vaccin anti-COVID a condus la o creştere semnificativă a nivelurilor de anticorpi, care a fost suficientă pentru a neutraliza Omicron, în timp ce este mult mai puțin sensibil la anticorpii monoclonali utilizaţi în practica clinică.

Oamenii de ştiinţă de la Institut Pasteur şi Vaccine Research Institute, în colaborare cu KU Leuven (Leuven, Belgia), Orléans Regional Hospital, Hôpital Européen Georges Pompidou (AP-HP), Inserm şi CNRS, au studiat sensibilitatea variantei Omicron la anticorpii monoclonali utilizaţi în practica clinică pentru prevenirea formelor severe de boală la persoanele cu risc, precum şi la anticorpii din sângele persoanelor infectate anterior cu SARS-CoV-2 sau vaccinate, potrivit medicalxpress.com.

Experții au comparat această sensibilitate cu cea de la varianta Delta și au demonstrat că Omicron este mult mai puţin sensibil la anticorpii neutralizanţi în comparaţie cu Delta, scrie rohealthreview.ro.

Oamenii de ştiinţă au analizat apoi sângele de la persoanele care au primit două doze de vaccin de la Pfizer sau AstraZeneca. La cinci luni de la vaccinare, anticorpii din sânge nu mai erau capabili să neutralizeze Omicron. Această pierdere a eficacităţii a fost observată şi la persoane care au fost infectate cu SARS-CoV-2 în ultimele 12 luni.

Booster-ul crește semnificativ nivelul de anticorpi 

Administrarea unei doze booster cu vaccin de la Pfizer sau a unei singure doze de vaccin la persoane infectate anterior a condus la o creştere semnificativă a nivelurilor de anticorpi, care a fost suficientă pentru a neutraliza Omicron.

Prin urmare, Omicron este mult mai puţin sensibil la anticorpii anti-SARS-CoV-2 utilizaţi în prezent în practica clinică sau obţinuţi după două doze de vaccin. Studiul a fost publicat în revista Nature pe 23 decembrie 2021.

Studiile epidemiologice iniţiale demonstrează că varianta Omicron este mai transmisibilă decât varianta Delta. Caracteristicile biologice ale variantei Omicron sunt încă relativ necunoscute. Are peste 32 de mutaţii în proteina spike, în comparaţie cu primul SARS-CoV-2 şi a fost desemnată ca o variantă îngrijorătoare de către OMS pe 26 noiembrie 2021.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că numeroasele mutaţii ale proteinei spike ale variantei Omicron i-au permis să evite în mare măsură răspunsul imun. Sunt cercetări în curs pentru a determina de ce această variantă este mai transmisibilă de la un individ la altul şi pentru a analiza eficacitatea pe termen lung a unei doze de rapel.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza