Studiu: Peste jumătate dintre cei trecuți prin infecția SARS-CoV-2 nu mai au anticorpi la 6 luni de la vindecare

Studiu: Peste jumătate dintre cei trecuți prin infecția SARS-CoV-2 nu mai au anticorpi la 6 luni de la vindecare
| Foto: Regina Maria

Un studiu lansat anul trecut la care a participat şi Clujul a finalizat faza a II-a, cea care analizează prezența anticorpilor la 6 luni de la faza acută a bolii. Rezultatele arată că peste jumătate dintre cei trecuți prin infecția SARS-CoV-2 nu mai au anticorpi la 180 de zile de la vindecare.

Cât de protejați mai suntem în mod natural la 6 luni după infecție? Un studiu a fost efectuat de lanţul medical REGINA MARIA şi a fost lansat anul trecut. După finalizarea fazei a II-a, cea care analizează prezența anticorpilor la 6 luni de la faza acută a bolii, rezultatele arată că:

  • 53% dintre participanți nu mai au anticorpi IgG detectabili la 6 luni de la trecerea prin boală

  • 44% dintre persoanele care au trecut prin infecția SARS-CoV-2 au continuat să prezinte simptome post-vindecare: tuse, oboseală, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăți respiratorii, căderea părului, dureri musculare sau insomnii

  • 17% dintre cei care s-au testat RT-PCR după depășirea fazei acute a bolii au avut un rezultat pozitiv la testarea de diagnostic

  • În ciuda eventualei persistențe a unor teste RT-PCR pozitive după vindecare, studiile atestă faptul că pacienții nu mai sunt contagioși după cele 14 zile

Evoluția imprevizibilă a pandemiei SARS-CoV-2, caracterizată prin valuri succesive și mutații diferite ale virusului, subliniază nevoia studiului aprofundat al răspunsului imun al organismului. Cât timp ne putem considera natural protejați după infecția SARS-CoV-2? Care sunt efectele post COVID-19? Mai trebuie să ne vaccinăm după ce am trecut deja prin boală? Apar multe întrebări referitoare la imunitatea căpătată în mod natural de pacienții vindecați.

Studiul, demarat în august 2020, de Laboratoare Clinice REGINA MARIA în București și Cluj, s-a bazat pe folosirea testului de anticorpi IgG anti-Nucleocapsidă – anticorpii specifici bolii. În timp ce faza I a studiului a evaluat răspunsul imun la 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv la testarea RT-PCR, faza a II-a examinează gradul de protecție după o perioadă de timp mai mare, de 180 de zile de la depășirea fazei acute a bolii. În faza II a studiului au fost testați doar pacienții care aveau un răspuns imun detectabil la prima testare, pentru a observa evoluția în timp a anticorpilor post COVID.

„Testul serologic implicat folosește chemiluminiscența cu microparticule pentru a detecta prezența anticorpilor de tip IgG specifici infecției cu SARS-CoV-2 – anticorpii IgG anti-Nucleocapsidă. Acești anticorpi sunt produși după faza acută a infecției.”, explică Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA, citat de Digi24. 

Studiul arată că la jumătate de an, foștii pacienți sunt și mai puțin protejați: doar 47% au mai prezentat anticorpi detectabili. Anterior, faza I evidențiase anticorpi la 79% dintre persoane, la mai puțin de 3 luni de la testarea RT-PCR pozitivă. Nu s-au înregistrat diferențe semnificative între femei și bărbați.

Studiul imunității post-vaccinare demarat de REGINA MARIA, încă în derulare, evidențiază rezultate promițătoare: 80% dintre persoanele care au trecut prin infecție și ulterior s-au vaccinat au prezentat valori ridicate ale anticorpilor protectori. 

Comenteaza